Elio Di Rupo, eerste minister Sophie Wilmès en Vlaams minister-president Jan Jambon op de persconfrentie na de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april 2020

| Elio Di Rupo (PS), minister-president in de Waalse Regering, eerste minister Sophie Wilmès (MR) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op de persconfrentie na de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 24 april 2020.

Mondmaskerplicht en registratielijst op restaurant, nachtwinkels vroeger dicht

TDN
© BRUZZ
23/07/2020
Updated: 23/07/2020 14.21u

Omdat het coronavirus opnieuw aan kracht wint, voert de Nationale Veiligheidsraad vanaf zaterdag extra maatregelen in. Er komt een mondmaskerplicht voor onder meer markten, kermissen en horecazaken. Restaurants en cafés worden gevraagd een registratielijst bij te houden. Nachtwinkels moeten vroeger dicht om een stormloop te vermijden zodra de cafés sluiten. De versoepelingen die gepland waren voor 1 augustus komen er niet.

Met een weekgemiddelde van bijna 200 besmettingen per dag wint het coronavirus opnieuw aan kracht. Vorige week werden beslissingen over versoepelingen uitgesteld, maar sindsdien evolueerde de gezondheidscrisis niet in positieve zin. Daarom zat de Nationale Veiligheidsraad sinds 9 uur donderdagochtend samen om maatregelen te bespreken.

Geen versoepeling voor evenementen

Omdat de broeihaarden vooral lokaal zijn, staan de lokale besturen in de frontlinie. De Nationale Veiligheidsraad geeft hen het vertrouwen om in te grijpen en stelt een draaiboek op. Daarin staan richtlijnen met betrekking tot de mondmaskersplicht, het sluiten van de horeca of een lockdown van een straat, wijk of volledige gemeente. "Beslissingen van lokale overheden moeten wel gebeuren in samenspraak met de regionale overheden en gouverneurs om coherentie over het hele land te garanderen", aldus premier Sophie Wilmès (MR).

De vijfde fase van de exitstrategie wordt verder niet uitgerold, waardoor het maximumaantal voor indoor evenementen op 200 personen blijft staan. Outdoor zijn ook na 1 augustus niet meer dan 400 bezoekers welkom. Beurzen zijn nog steeds uit den boze. Ten vroegste vanaf 1 september kunnen versoepelingen volgen. "We merken dat het vooral evenementen zoals trouw- en familiefeesten zijn die voor een stijging van de besmettingen zorgen, omdat er minder voorzichtig met contacten wordt omgegaan", verklaart de premier.

Mondmaskerplicht uitgebreid

Het nieuwe credo worden de mondmaskers. Sinds 11 juli is de dracht ervan al verplicht in winkels, musea, bioscopen, gebedshuizen, gerechtsgebouwen en zalen. Die verplichting wordt uitgebreid naar alle openbare plaatsen, markten, kermissen, straatfeesten en de horecazaken. Zodra je bij een restaurant of café aan tafel zit, mag het mondmasker af, maar wanneer je je beweegt om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan, is het masker verplicht. Lokale besturen kunnen op risicoplekken, zoals winkelstraten en - centra, beslissen om ook mondmaskers te verplichten.

Op restaurant en café zal een iemand per tafel gevraagd worden om naam, e-mailadres en telefoonadres achter te laten. De uitbater van het etablissement zal die gegevens twee weken moeten bijhouden om de contactopsporing mogelijk te maken, nadien wordt de info vernietigd. Terwijl cafés en restaurants nog steeds open mogen tot 1 uur, moeten nachtwinkels vanaf zaterdag al om 22 uur de deuren sluiten. Op die manier wil men een stormloop op nachtwinkels vermijden, zodat feestjes als die op het Flageyplein niet meer kunnen.

We hebben de eerste veldslag gewonnen, maar de oorlog tegen het coronavirus is niet gestreden.

Premier Sophie Wilmès (MR)

Als je terugkeert uit het buitenland, zal je ongeacht het vervoersmiddel of de kleurencode 48 uur voor terugkomst een online formulier moeten invullen waarin je aangeeft waar je bent geweest en met wie. Verder wijzigen de regels over reizen niet: aan Belgische reizigers die naar ons land terugkeren uit een land met een oranje code, wordt aangeraden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Voor wie terugkomt uit een rode zone is dat verplicht.

Ferme waarschuwing

De sociale bubbels worden voorlopig niet verkleind, ondanks het warme advies van de experts om naar tien contacten te gaan. Het blijft dus toegestaan om 15 mensen per week te zien. "Maar iedereen moet begrijpen hoe ernstig de situatie is. We zien nog steeds veel mensen die grotere bijeenkomsten organiseren", zegt Wilmès. "Ik ga het duidelijk stellen: dat aantal is geen vaststaand gegeven. Als niet iedereen zich aan het maximum houdt, zullen we de bubbels moeten verkleinen."

De premier herhaalde het belang van de sanitaire voorschriften: de handen regelmatig wassen, afstand houden en waar dat niet mogelijk is een mondmasker dragen, de bubbels respecteren en voorzichtigheid aan de dag brengen. "We hebben de eerste veldslag gewonnen, maar de oorlog tegen het coronavirus is niet gestreden. We begrijpen dat dit een dreun is voor het moraal, maar we nemen liever vandaag maatregelen dan dat we morgen spijt hebben, omdat we niet sneller ingrepen", sprak Wilmès op haar persconferentie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , nationale veiligheidsraad , premier Sophie Wilmès

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni