De eerste vier maanden van 2018 gingen in Brussel al 1.013 zaken failliet: een stijging van 46% tegenover dezelfde periode vorig jaar

| In de Vijfhoek, nochtans het commerciële hart van Brussel, staan 18,3 procent van de handelspanden leeg.

Nergens zoveel leegstaande handelspanden als in Vijfhoek

TDN
© BRUZZ
28/01/2019

In het hele Brusselse Gewest raken zo'n 3.500 handelspanden, ofwel 13,5 procent van de beschikbare ruimtes, niet verhuurd. In de Vijfhoek, en dan voornamelijk in de Marollen, is het probleem het grootste. Daar zijn heel wat kleine panden, terwijl commerçanten de voorkeur geven aan grotere oppervlaktes.

Dat blijkt uit een gedetailleerde studie van het gewestelijke agentschap voor het Brusselse bedrijfsleven, waarover La Dernière Heure maandag bericht. Het is het eerste onderzoek van zijn soort.

Commerciële hart van Brussel

In de Vijfhoek, nochtans het commerciële hart van Brussel, staat 18,3 procent van de kleine handelspanden leeg. Het is vooral in de Marollen en de Congreswijk dat er weinig commerciële interesse is. Daar raken ruim 20 procent van de panden niet van de markt.

In de wijken rond de Vijfhoek vindt 13,9 procent van de panden geen huurder. Vooral in Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node en de Schaarbeekse Daillywijk blijkt het probleem het grootst.

Voor de randgemeenten van het Gewest bedraagt de leegstand 10,7 procent, al zijn het vooral de commerciële buurten in het noorden van de stad die zwaar getroffen worden. Het gaat om onder meer het Spiegelplein in Jette, de Bockstaelwijk in Laken, Het Rad in Anderlecht of de Helmetwijk in Schaarbeek.

Voorkeur voor grote ruimtes

Volgens hub.brussels is die leegstand historisch gegroeid. In 1950 waren er nog 43.000 handelszaken in Brussel, tegenover 25.435 in 2018. "Het commercieel weefsel wordt steeds geconcentreerder en dat heeft vooral een impact op het centrum, waar het aanbod groter was."

Daarnaast geven de meeste handelaars de voorkeur aan grote oppervlaktes. In de Vijfhoek is ruimte net iets schaarser, en dus is er net iets meer leegstand. "Deze studie geeft duidelijk aan dat we meer grote handelruimtes nodig hebben. Vraag en aanbod liggen ver uit elkaar", concludeert minister van Economie Didier Gosuin (Défi).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , leegstand , Didier Gosuin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni