| Olivier Willocx, directeur Beci.

Ondernemersorganisaties vragen wél om slimme kilometerheffing

EDB
© BRUZZ
07/05/2019

Dinsdag presenteren werkgeversorganisaties Beci, Voka en Uwe hun memorandum aan premier Charles Michel (MR) en de minister-presidenten van de drie gewesten. Daarin stellen ze twaalf prioriteiten voor aan de toekomstige regeringen. Daaronder is ook de slimme kilometerheffing, nochtans niet geliefd bij ondernemers. "Er is geen plan B: wat moet gedaan worden, moet gedaan worden."

Omdat naar eigen zeggen de grote werkpunten voor de verschillende gewesten dikwijls dezelfde zijn, sloegen de Brusselse, Vlaamse en de Waalse werkgeversorganisaties de handen in elkaar. Het resultaat is een verlanglijstje met twaalf punten die betrekking hebben op mobiliteit, onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie, energie en overheid.

"Wij proberen niet enkel om populair te zijn."

Beci-topman Olivier Willocx

Opvallend daarin is de vraag voor een slimme kilometerheffing. In april bleek uit een bevraging van de Middenstandskamer immers nog dat Brusselse ondernemers liever geen stadstol of slimme kilometerheffing zien. “Wij proberen niet enkel om populair te zijn,” zegt Beci-topman Olivier Willocx daarover. “Er is geen plan B en wat gedaan moet worden, moet gedaan worden. Verbetering is niet mogelijk zonder verandering.”

Naast de slimme kilometerheffing, pleit het memorandum ook voor meer aandacht voor mobiliteitsinfrastructuur. “Beci vraagt om bijkomende investeringen in metrolijn 3 en in een Brussels Expressnet,” klinkt het. Nog interessant voor Brussel is de vraag voor verdere digitalisering. Daarbij pleit Beci specifiek voor de uitrol van 5G in de hoofdstad.

Meer overleg

Om onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen, vragen de werkgeversorganisaties ook voor meer aandacht voor duaal leren en voor de STEM-richtingen. Levenslang leren, lagere fiscale lasten op arbeid, budgettaire discipline en een administratieve vereenvoudiging zijn volgens Beci, Voka en Uwe andere prioriteiten.

Tot slot pleiten de organisaties voor een effectief energiepact, voor meer energie-efficiënte gebouwen en meer investeringen in Research & Development. “De gewesten moeten zich verder profileren als kenniseconomieën,” klinkt het.

“Maar wat we vooral belangrijk vinden, is overleg,” voegt Willockx toe. “Er moet meer coördinatie komen tussen de verschillende regio’s. Dan pas zullen we vooruit kunnen gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , BECI , Voka , uwe , Olivier Willocx , Charles Michel , Geert Bourgeois , Rudi Vervoort , Willy Borsus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni