De negentien Brusselse burgemeesters zullen eerstdaags beslissen om alle openbare markten op het volledige grondgebied van het Gewest te sluiten. Dat verneemt BRUZZ van diverse bronnen. Het crisiscentrum maakte dinsdag al bekend dat markten alleen nog toegestaan zijn als de lokale besturen 'social distancing' kunnen garanderen.
Ook markten in Brussel gaan wellicht dicht
De voedingmarkten in Brussel bleven bij de vorige reeks maatregelen gespaard van sluitingen. Het Crisiscentrum verstrengde dinsdag echter de aanbevelingen. "Openbare markten mogen alleen plaatsvinden als de lokale besturen 'social distancing' kunnen garanderen", aldus Yves Stevens van het Crisiscentrum.
Navraag leert dat de lokale besturen de bal in het kamp van de Brusselse veiligheidsraad leggen. Die bestaat uit de burgemeesters van de negentien gemeenten en de korpschefs van de zes politiezones. De lokale beleidsmakers komen wellicht dinsdagavond of woensdagochtend samen naar aanleiding van de nationale veiligheidsraad.
Anderhalve meter
De nakende sluiting van de markten heeft te maken met de regel van social distancing. Mensen moeten anderhalve meter afstand houden om het risico op besmetting met het coronavirus te beperken. "Maar op een markt is het niet altijd even makkelijk om bezoekers die regel te doen naleven", zegt Paul Thielemans van Abattoir.
De voedingmarkt in Anderlecht speelde nog niet met het idee van een sluiting. "Al komt dat scenario steeds dichterbij", beseft ook Thielemans. De Abattoir buigt zich wel over maatregelen hoe de social distancing gerespecteerd kan worden. "Daarvoor zijn infrastructurele ingrepen nodig, zoals bredere doorgangen en markeringen op de grond, maar ook extra controles door stewards of agenten."
Loont het nog om inspanningen te doen voor minder bezoekers en minder omzet? Het houdt ook ons bezig.
De vraag rijst of zo'n investeringen nodig zijn. Mede door hamstergedrag leden de verkoopcijfers afgelopen weekend niet echt onder de coronacrisis, maar er waren wel 15 tot 20 procent minder bezoekers. "Het is ook iets dat ons bezighoudt. Loont het nog om die inspanningen te doen voor minder bezoekers en minder omzet?", vraagt Thielemans zich luidop af.
Anderzijds moeten Brusselaars hun voeding ergens kopen. Als ook de openbare voedingmarkten sluiten, verschuift het probleem misschien naar de supermarkten. Uiterlijk woensdag hakt Abattoir die knopen zelf door, al zal de markt tegen dan wellicht al op snelheid gepakt zijn door de Brusselse veiligheidsraad.
Lees meer over: Brussel , Economie , Abattoir , Paul Thielemans , Brusselse markten , Brusselse veiligheidsraad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.