Telecomoperator Orange is de gemeente Schaarbeek zo’n 10.614.000 euro verschuldigd. Het Brusselse Hof van beroep heeft Orange op 8 maart veroordeeld om met uitstel de belasting te betalen die de gemeente heft op gsm-antennes. “Dit kan een precedent worden.”
Orange moet Schaarbeek 10 miljoen euro
De Schaarbeekse belasting bedraagt jaarlijks zo’n 10.000 euro per antenne. Orange heeft al sinds 1999 niet meer betaald en de tijd begint nu te dringen. Zonder vertragingsrente is de schuld al opgelopen tot 10.614.000 euro.
“We sturen nu het vonnis van het Hof van beroep naar Orange en we hopen dat de gemeente het volle bedrag binnenkort mag ontvangen,” zegt Schaarbeeks schepen van Financiën Denis Grimberghs (CDH) aan de RTBF. “We zullen zien hoe Orange zich positioneert, wetende dat de zaak nog naar Cassatie kan. Maar wij hopen dat dat niet nodig zal zijn.”
Openbaar of commercieel?
Net als Orange hebben ook Proximus en Telenet altijd geweigerd de antennebelasting te betalen. Volgens de operatoren gaat het immers om een openbare dienstverlening. “Die antennes stellen mensen in staat met elkaar te communiceren en dus zijn ze van openbaar nut,” klonk het eerder al bij de telecombedrijven.
Maar het Hof van beroep ziet dat dus anders. “Het zegt dat de operatoren geld verdienen aan de antennes. Die vormen dus geen openbare, maar een commerciële dienstverlening. En daar mag een gemeente belastingen op heffen,” aldus Grimberghs.
34 miljoen
Voor de schepen kan het innen van deze achterstallige belasting een precedent worden voor andere gemeentes, maar ook voor de concurrenten van Orange die Schaarbeek nog moeten betalen. “Deze beslissing stelt ons in staat samen met hen naar oplossingen te zoeken. Dat hebben ze tot nu toe altijd geweigerd, en dus zijn wij de achterstallige belastingen blijven optellen,” besluit Grimberghs.
Met Orange gaat het dus over zo’n 10 miljoen euro, maar met de twee anderen erbij zou de gemeente recht hebben op in totaal zo’n 34 miljoen. Schaarbeek telt namelijk al 395 gsm-antennes.
Lees meer over: Schaarbeek , Economie , Orange , belastingen , Hof van beroep , Denis Grimberghs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.