Ondernemer Vincent Van Gompel BRUZZ AXTUA 1646

| Ondernemer Vincent Van Gompel.

Oud papier in het kattentoilet

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
25/01/2019

Wist u dat de kattenbakkorrels van Minou of Simba in Chinese steengroeven worden gedolven of dat er bomen voor sneuvelen? Geen ecologisch verantwoorde oplossing, vindt Vincent Van Gompel. Hij lanceerde met Tommy’s Gazette kattenbakvulling op basis van pellets uit honderd procent gerecycleerd papier. Met dank aan een Bangkokse kat en een Duitse fabrikant.

Van Gompel, een perfect tweetalige Brusselaar van 44 uit Oudergem, is met zijn vouwfiets naar het café gekomen. Hij verontschuldigt zich dat hij me niet kan ontvangen in een Brussels atelier en maakt zich op voor een lang verhaal. Ikati, het bedrijfje achter Tommy’s Gazette, genoemd naar het woord voor ‘kat’ in het Zoeloe, heeft er nog geen negen levens op zitten, maar toch al behoorlijk wat omzwervingen.

“Sinds mijn vijftiende al ben ik gepassioneerd door ecologie en technologie,” steekt Van Gompel van wal. “Het was mijn jongensdroom om een eigen bedrijf op te richten.” Hij studeerde af als handels­ingenieur aan de VUB en werkte vervolgens voor verzekeringsbedrijven in Luxemburg en Thailand. Toen hij Bangkok eind 2013 verliet, wilde hij zijn kat meenemen naar zijn appartement in Brussel. Hij verdiepte zich daarom in het aanbod van kattenbakkorrels en zag een gat in de markt.

“De meeste producten zijn schadelijk voor ons leefmilieu. Kleikorrels zijn primaire grondstoffen die meestal uit China komen. Siliconen zitten dan weer vaak vol chemicaliën en additieven. Houtzaagsel is een biologisch afbreekbaar natuurlijk product, maar is het te rechtvaardigen om er bomen voor te kappen? Het is veel zinvoller om een alom beschikbaar afvalproduct als oud papier te gebruiken.”

"Ik zal hier wellicht geen miljonair mee worden, maar ik hoop dat ik kan uitbreiden"

Vincent Van Gompel, oprichter Ikati-Tommy's Gazette

Ondernemer Vincent Van Gompel BRUZZ AXTUA 1646

Van Gompel vond het warm water niet uit, want in de VS bleek ‘cat litter made from paper’ al vijfentwintig jaar te bestaan en het is er, vooral in de grote steden, big business. In Europa is het nog tamelijk onbekend. Het patent voor het product was al verstreken, ontdekte de Brusselse ondernemer in spe. Hij wilde in zijn eigen stad produceren, dicht bij de consument.

In 2016 nam hij zijn intrek in het bedrijvencentrum Euclides in Anderlecht, maar het atelier bleek al gauw te klein. Dus verhuisde hij naar Greenbizz in Laken, een incubator voor duurzame start-ups. Alles leek goed te gaan. Voor de opmaak van zijn businessplan en de aanvraag van een milieuvergunning kreeg hij de steun van het Brussels Gewest via de bedrijfsbegeleidende dienst Impulse Brussels. Hij haalde oud papier met een aanhangwagentje achter zijn fiets op bij Leefmilieu Brussel. Voor de verpakking – een zak in niet gebleekt kraftpapier – maakte hij een grappige tekening. Met de bioketen Färm had hij al een belangrijke klant binnengehaald. Tot de machines ondanks alle finetuning de capaciteit niet aankonden en het begaven. Weg zuurverdiende spaarcentjes.

Voetafdruk

Einde verhaal voor Tommy’s Gazette? Van Gompel ging aan de slag bij ngo’s, maar gaf zijn droom niet op. Vanuit Kameroen, waar hij een plasticrecyclagebedrijf adviseerde, ging hij in 2017 op zoek naar een zakenpartner. In België hapte geen enkel bedrijf toe. In Duitsland was J. Rettenmaier & Söhne, een fabrikant van natuurlijke vezels, wel geïnteresseerd om de productie op zich te nemen. De pellets worden vandaag gemaakt uit papierafval van drukkerijen. Van Gompel doet, samen met een Noorse vriend, de verdeling en de marketing.

Ondernemer Tommys-Gazette BRUZZ ACTUA 1646

De Luxemburgse supermarktketen Cactus heeft het product al in de rekken liggen. In Brussel is het vandaag verkrijgbaar in de bio­winkels Den Teepot en Färm Hankar en in coöperatieve kruidenierszaken in Vorst en Ukkel. De richtprijs is 5,99 euro voor tien liter. “De productie is nog altijd op microschaal en ik zal er wellicht geen miljonair door worden. Ik hoop dat ik kan uitbreiden als ik een voet tussen de deur krijg bij grote ketens. Tommy’s Gazette is een degelijk product dat voldoende comfort voor de kat biedt. Tegelijkertijd is het een betaalbaar alternatief met een geringe ecologische voetafdruk. Kleine stapjes helpen om grote problemen op te lossen.”

Toch nog even de kat de bel aanbinden. Is het niet veel ecologischer om geen huiskat te houden? “Ja, maar mensen hebben nu eenmaal behoefte aan huisdieren. Ik krijg soms de indruk dat de mens vandaag zelfs een huisdier verkiest boven menselijk gezelschap.”

Tommy, de zwarte kater die zijn naam gaf aan het merk, is intussen al in de kattenhemel. Hij bezweek vorig jaar aan een hartaandoening. “Ik adopteerde hem toen ik hem hoorde miauwen voor een supermarkt in Bangkok. Hij heeft zich goed aangepast aan Brussel, al was hij geen fan van de kou. Hij was intelligent, onafhankelijk, affectief en zeer koppig. Als ik te lang aan het bellen was, werd hij jaloers en gaf hij me tikjes met zijn poten.”

Bedrijfsfiche

  • Naam: Ikati - Tommy’s Gazette
  • Activiteit: Maakt kattenbakvulling op basis van papierafval
  • Bedrijfsleider: Opgericht door Vincent Van Gompel
  • Opstart: productie in 2016 in Anderlecht en Laken
  • Verhuis productie in 2018 naar Duitse bedrijf J. Rettenmaier & Söhne
  • Product: voorlopig verkrijgbaar in vier Brusselse winkels: Den Teepot in Brussel-Stad, Bloum in Vorst, L’épi in Ukkel en Färm Hankar in Oudergem


tommysgazette.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , katten , kattenbakvulling , ecologie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni