Persverdeler PPP bereidt juridische stappen voor tegen de federale regering, nadat de subsidies voor de krantenbedeling niet aan het Brusselse bedrijf, op papier nochtans de beste kandidaat, toegewezen werden.
PPP broedt op juridisch offensief na mislopen krantencontract
Een boze topman Michel d'Alessandro van PPP (Periodieken, Pers en Publiciteit) organiseerde vrijdagochtend een online persconferentie om te reageren op de beslissing van de Vivaldi-regering eerder deze week om de persconcessie 2024-2028 te schrappen. Dat subsidiesysteem van 125 miljoen euro per jaar voor de nationale bedeling van kranten en tijdschriften werd afgevoerd, tot grote ontzetting van d'Alessandro.
Ter herinnering: PPP kwam in een advies van de FOD Economie als beste kandidaat uit de bus voor de kranten, terwijl het Franse persverdeler Proximy de beste score kreeg voor de tijdschriften. Daardoor dreigde de huidige concessiehouder, het overheidsbedrijf Bpost, met lege handen achter te blijven en dat zagen verscheidene regeringspartijen niet zitten. "We zijn not amused", zo verklaarde de PPP-CEO. "Dit zijn politieke manoeuvres, waarbij de regering de trukendoos bovenhaalt om Bpost voor te trekken. Ik merk ook op dat we nog steeds geen enkele officiële notificatie gekregen van de regeringsbeslissing."
Pyrrusoverwinning
PPP is een persdistributeur die vooral sterk staat in de grote steden. Zo verdeelt het bedrijf uit Ganshoren al bijna dertig jaar de kranten in het Brusselse Gewest, waarbij er recentelijk wel kritische stemmen te horen waren over de betrouwbaarheid van die bedeling. Het behalen van de nationale persconcessie had een doorbraak kunnen betekenen voor PPP. Op papier had het bedrijf uit Ganshoren de aanbesteding gewonnen, maar het draaide dus uit op een pyrrusoverwinning.
Topman d'Alessandro laat nu uitschijnen dat hij een schadevergoeding zal eisen van de federale regering. Via welke rechtbank - eerder was sprake van de Raad van State - zal afhangen van de officiële argumentatie. "We hebben veel geld en energie geïnvesteerd om een competitieve offerte te kunnen indienen. Een vijfkoppig team heeft hier maandenlang dag en nacht aan gewerkt."
Concurrentievervalsing
De federale regering vervangt de persconcessie, na een overgangsperiode van zes maanden waarin Bpost de persdistributie blijft doen, door rechtstreekse subsidies aan de uitgevers voor de levering in dunbevolkte, landelijke gebieden. De volgende regering zal over drie jaar moeten uitmaken of dat nieuwe steunsysteem behouden blijft.
D'Alessandro kondigde aan dat PPP ook die subsidies van zes maanden aan Bpost, een bedrag van 75 miljoen euro, gaat aanvechten wegens concurrentievervalsing. "In de oorspronkelijke regeling was er een overgangsperiode van zes maanden voorzien tot de nieuwe concessiehouder. Maar nu er geen sprake meer is van een nieuwe concessiehouder, is die steun aan Bpost onwettig", argumenteert hij.
Wat brengt de toekomst? D'Alessandro gaat ervan uit dat de nationale persconcessie dood en begraven is en richt zijn pijlen op de krantenbedeling in stedelijke gebieden vanaf medio 2024, na de overgangsperiode.
"Business must go on. We zijn daarover al rechtstreeks met de uitgevers aan het onderhandelen. Over zes maanden zullen we met een heel competitief aanbod komen, zodat we de niet-rurale gebieden kunnen overnemen. We zijn er relatief zeker van dat we een groot marktaandeel in de krantendistributie gaan kunnen verwerven. Veel volume gaat dus verschuiven van Bpost naar spelers als PPP." Waarbij hij fijntjes opmerkt: "Er zijn geen ontslagen vermeden bij Bpost, de ontslagen zijn gewoon verschoven tot na de verkiezingen."
Lees meer over: Brussel , Ganshoren , Economie , krantenbedeling