De afgelopen drie maanden is de prijsstijging van vastgoed in het Brussels Gewest vertraagd naar 0,9 procent. De stijging is lager dan in de andere gewesten, toch ligt de vastgoedkoopkracht in Brussel het laagst: een gemiddeld huishouden kan maar 56 vierkante meter kopen. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedplatform Immoweb.
Prijsstijging Brussels vastgoed vertraagt, maar betaalbaarheid staat nog altijd onder druk
In Brussel betaal je momenteel gemiddeld 3.327 euro per vierkante meter. In Vlaanderen en Wallonië is dat een stuk minder: 2.419 euro in Vlaanderen en 1.720 in Wallonië. De stijging van de vastgoedprijzen vertraagde in Brussel de afgelopen drie maanden sterker dan in de andere gewesten: naar 0,9 procent.
“Dat bevestigt de trend van de maanden ervoor, want in de eerste zes maanden van het jaar stegen de Brusselse vastgoedprijzen met 1,3 procent. De afgelopen twaalf maanden bedroeg de stijging zelfs maar 1,6 procent, terwijl de stijgingen in Vlaanderen (+4 procent) en Wallonië (+3,1 procent) veel meer uitgesproken waren”, vertelt Piet Derriks, managing director van Immoweb.
De evolutie in Brussel ligt in lijn met wat er in andere grote steden gebeurt. Daar ziet Immoweb dat de prijzen dit jaar nog maar erg licht stegen, terwijl de stijgingen in de provincies veel meer uitgesproken waren.
Vastgoedkoopkracht van 56 m² in Brussel
Dat Brussel met voorsprong nog altijd de duurste regio is wat vastgoed betreft, maakt de regio ook het gevoeligst voor de stijgende rentes, zegt Derriks: “Banken zijn geneigd om de voorkeur te geven aan het verlenen van leningen met een veiliger kredietnemersprofiel.”
In Brussel kan een gemiddeld huishouden dit kwartaal slechts 56 vierkante meter kopen, blijkt uit de cijfers voor vastgoedkoopkracht van Immoweb. Die cijfers worden berekend door te kijken naar het aantal vierkante meters dat een huishouden met een mediaan inkomen met een lening zou kunnen aankopen. Het Brusselse cijfer ligt een pak onder het Belgisch gemiddelde van 103 vierkante meter.
Volgens Piet Derriks staat de stedelijke woningmarkt onder druk door de stijgende rentes en de kredietbeperkingen. Dat verklaart de tragere prijsstijging: “Traditiegetrouw zijn de prijzen per vierkante meter in de grote steden bij de hoogste van het land, vooral in vergelijking met hun buitenwijken. In combinatie met de stijgende rentes kan dit een verklaring zijn voor een tragere prijsstijging in de stadskernen, omdat de betaalbaarheid mogelijk onder druk komt te staan.”
Lees meer over: Brussel , Economie , vastgoedprijzen , prijsstijging , vastgoedmarkt , immoweb , onderzoek , huizen , appartementen , piet derrik , vastgoedkoopkracht