Stad laat Winterpret nog niet los: 'Valse hoop'

EC
© BRUZZ
15/10/2020

Alle stijgende coronacurves ten spijt spreekt Brussels burgemeester Philippe Close (PS) nog niet over een annulatie van Winterpret, de kerstmarkt die al over zes weken voor de deur staat. Hij wil de besmettingscijfers pas begin november evalueren. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs is dat valse hoop. "Brussel heeft momenteel alleen marge voor het hoogst noodzakelijke."

De Brusselse burgemeester maakte al eerder duidelijk dat hij "zou vechten voor Winterpret" en dat hij de kerstmarkt ook dit jaar met de nodige veiligheidsmaatregelen wil laten doorgaan. Die krijgt zijn aftrap normaal gezien op 27 november en duurt tot 3 januari. Hoe ver de plannen daarvoor nu staan, kan het kabinet van Close nog niet kwijt aan BRUZZ. Wel zeker is dat er nog geen beslissing is genomen om de kerstmarkt af te gelasten - ondanks de oplopende besmettingen met Covid-19 in heel het gewest.

"Begin november zullen we de evolutie van het aantal coronabesmettingen evalueren en op basis daarvan een beslissing maken", zegt woordvoerster Wafaa Hammich van burgemeester Philippe Close.

'Zelfs als de cijfers stabiliseren, kunnen we het ons nog niet permitteren om een kerstmarkt te organiseren'

Geert Molenberghs, biostatisticus

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven)

Dat betekent dat de handelaars van de kerstmarkt nog bijna drie weken moeten wachten op nieuws. Zij hopen nog altijd dat de kerstmarkt gewoon mag doorgaan. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) zou dat een voorbarige belofte van de Stad Brussel zijn. "Laten we uiteraard hopen dat er een kentering komt in de cijfers, want anders zullen we over zes weken over veel ergere dingen praten dan een kerstmarkt", zegt Molenberghs, "maar zelfs met een kentering kunnen we niet meteen vanalles weer toelaten, want dat hebben we al twee keer gedaan. Zowel in juni als eind augustus zijn we veel te snel beginnen versoepelen vanaf de besmettingen stabiliseerden. Het gevolg kennen we: vandaag zitten we aan 7.000 besmettingen per dag en zijn we nog aan het stijgen. Dus zelfs als de cijfers in de loop van november stabiliseren, kunnen we het ons nog niet permitteren om een kerstmarkt te organiseren."

Markten

De situatie doet denken aan deze zomer, toen de Zuidfoor pas op het allerlaatste moment werd geannuleerd. De Stad had lang volgehouden de zomerkermis alsnog te laten doorgaan, tot de besmettingen bleven stijgen en de federale coronaregels voor evenementen weer strenger werden. De foorkramers trokken toen uit protest in grote colonne door de stad en Close moest uiteindelijk een half miljoen euro vrijmaken om hen te steunen. Zelf hadden de foorkramers wel geweigerd om hun kermis in gespreide versie op verschillende plaatsen in de stad te laten doorgaan. Ze noemden de Zuidfoor ook geen evenement, maar een markt.

Dat zou het voor Winterpret niet eenvoudiger maken, want momenteel is het nog verboden om op openbare markten te eten of te drinken. Dat geldt evengoed voor warme wafels, kaasfondue en jenever. Winterpret zou dan ook niet doorgaan als 'markt', maar als evenement. De organisatie ervan zit bij het kabinet van Delphine Houba (PS), schepen voor Grote Evenementen. "Voorlopig gaan we nog uit van een aangepaste editie. We zoeken naar manieren om de circulatie van mensen te verlagen en de standen voldoende te spreiden", zegt haar woordvoerder Grégory Escouflaire. Zo zouden er dit jaar weer enkele kramen komen op het heraangelegde Beursplein, wat vorig jaar niet kon. "Er volgt uiteraard nog een overlegcomité van de federale overheid, dus we volgen het verder op", aldus nog Escouflaire.

(Lees verder onder de foto)

Winterpret 2019

| "Een kerstmarkt waar maar af en toe wat volk passeert, is mislukt. Het hoort erbij dat er veel mensen passeren", zegt Geert Molenberghs.

Hier en daar een gespreid kerstkraam, zelfs daarmee ziet biostatisticus Molenberghs deze editie van Winterpret niet goedkomen. "Een kerstmarkt waar maar af en toe een beetje volk passeert, is mislukt. Het hoort erbij dat daar veel mensen komen", zegt hij. Ter vergelijking: vorig jaar trok Winterpret in totaal meer dan 3 miljoen bezoekers, omgerekend ongeveer 80.000 per dag. Volgens de federale coronamaatregelen mag een evenement in openlucht vandaag nog altijd maar maximaal 400 aanwezigen tellen. "En wat als het regent en mensen samen gaan schuilen onder een tent? Dan krijg je toch weer superverspreider-situaties", zegt Molenberghs. Verder zorgt de kerstmarkt weer voor meer mensen op het openbaar vervoer, die richting het stadscentrum afzakken.

'Handelaars moeten hun huur enkel betalen als Winterpret zou doorgaan'

Delphine Houba, schepen voor Grote Evenementen

Gevraagd of er al gesprekken lopen met de handelaars van Winterpret over de beoogde 'coronaversie' van dit jaar, wil het kabinet-Close nog niet reageren. "De beslissing valt in november", herhaalt zijn woordvoerster Hammich. Intussen vinden de handelaars de communicatie van de stad bijzonder mager. Ze vragen om degelijke steunmaatregelen als het toch tot een annulatie komt. Schepen Houba heeft alvast beslist om hen dit jaar de reservatiekosten voor hun kerstkraam nog niet op voorhand aan te rekenen. "We bekijken momenteel met de standhouders of zij hun huur uitzonderlijk later kunnen betalen, pas tijdens Winterpret. Zo moeten ze enkel betalen als het zou doorgaan", zegt haar woordvoerder Escouflaire.

Molenberghs acht het in ieder geval onwaarschijnlijk dat de cijfers er begin november veel beter uit zullen zien. "Nu begint men al te spreken over heropeningen en versoepelingen, nog voor we de piek van de epidemie hebben bereikt", zegt hij. "Dat is mensen valse hoop geven. Onze eerste prioriteiten zijn het openhouden van de scholen, de zorgsector niet overbelasten en ervoor zorgen dat mensen nog naar de winkel kunnen. In Brussel is daarop heel weinig marge, behalve het hoogste noodzakelijke. En ik vrees dat dat nog tot een eind in het nieuwe jaar zal duren, tenzij we weer een keiharde lockdown afkondigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Winterpret , burgemeester Philippe Close , aanpak coronacrisis , publieke evenementen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni