| De vakbonden klagen met een nationale staking aan dat hun syndicale rechten geschonden worden, de directie hen onder druk zet en het personeel al bedreigd zou zijn.

Aan het kantoor van AG Insurance op de Emile Jacqmainlaan in Brussel heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront BTTK, ACLVB en ACV Puls donderdag een stakingspiket opgetrokken. De vakbonden klagen met een nationale staking aan dat hun syndicale rechten geschonden worden, de directie hen onder druk zet en het personeel al bedreigd zou zijn.

"Berichten naar de leden vanuit de vakbonden worden streng gecontroleerd", vertelt Yolande De Backer, afgevaardigde ACLVB. "Bij de vorige actie in Antwerpen had het personeel beslist om de telefoon niet op te nemen. Ze werden een voor een opgebeld met het dreigement dat ze geen loon uitbetaald kregen of zelfs ontslagen worden, indien ze niet onmiddellijk terug aan het werk gingen", vervolgt ze. Dat ging een brug te ver voor de vakbonden. Ze blijven de te hoge werkdruk aanklagen en vinden dat er geen maatregelen genomen om de werkomstandigheden te verbeteren. Een betere omkadering voor telewerk en sociaal overleg blijft achterwege.

Telewerken een gunst

"We vragen al twee maanden om een personeelsvergadering te mogen organiseren, maar we krijgen die toelating niet. Terwijl de directie zelf wel een ontmoeting regelt in Antwerpen", stelt Chris Wauman, afgevaardigde BBTK. "Bij ons is telewerk geen recht, maar een gunst. Het kan elk moment afgepakt worden. Het mag geen drukkingsmiddel zijn, maar net een manier om je werk- en privéleven in balans te brengen", voegt De Backer toe.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront hoopt dat de directieleden bezinnen tijdens de feestdagen en er volgend jaar nieuw constructief overleg kan plaatsvinden. De directie van AG benadrukt in een reactie dat ze het recht op staking respecteren, maar ze vragen ook dat regels en afspraken rond stakingen door de vakbonden gerespecteerd worden. "De directie betreurt dat deze rechtmatige vraag door een aantal vakbonden in de media wordt bestempeld als intimidatie", klinkt het. Op vlak van werkdruk erkent het verzekeringsbedrijf dat die in de afgelopen maanden is toegenomen. Om deze te verlagen zouden al nieuwe werknemers aangetrokken zijn, maar het vraagt enige tijd om deze op te leiden.

'Slechts 4 procent neemt deel'

Op vlak van telewerk is AG van mening dat hun aanbod behoort tot de meest personeelsvriendelijke regelingen binnen de sector, met voordelen zoals een telewerkvergoeding, de volledige terugbetaling van het internetabonnement en 2 tot 6 extra verlofdagen per jaar in functie van het aantal gepresteerde telewerkdagen. Tot slot wordt door de directie nog toegevoegd dat, volgens hun cijfers, slechts 4 procent van het personeel deelneemt aan de actie die "geïnspireerd zijn door een conflict tussen de betrokken vakbonden en de directie dan door de wil om de belangen van het personeel te behartigen."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni