Een groep vrijwilligers heeft donderdag de nieuwe Brusselse munt de ‘Zinne’ gepresenteerd. De munt moet de lokale handel in het gewest stimuleren en consumenten doen nadenken over hun consumptiegedrag.
Startschot voor nieuwe lokale munt, de Zinne
Een zaal vol met enthousiaste vrijwilligers, pers en de handelaars en ondernemers die zich hebben ingeschreven in het project, donderdagochtend in café Het Warm Water. Na twee jaar voorbereiding is de eerste complementaire lokale munt in Brussel er eindelijk.
“We willen de rijkdom die in Brussel word gemaakt langer hier houden.”
Lokaal
“We willen de rijkdom die in Brussel wordt gecreëerd langer hier houden,” aldus Arnaud Heremans, een van de vrijwilligers achter het initiatief. “Onze kernwoorden zijn lokale handel en burgerinitiatieven."
Burgers kunnen hun euro’s omwisselen in Zinnes in een van de 23 wisselkantoren doorheen de 19 Brusselse gemeenten. Een euro is een Zinne waard, om het niet nodeloos ingewikkeld te maken voor de gebruikers.
“Al vijftien jaar zet ik mij in voor duurzame alternatieven in de stad. Ik heb me ingeschreven omdat dit het perfecte verlengde is van de waarden van mijn bedrijf”
De Zinne kan worden uitgegeven bij 86 handelaars, leveranciers, diensteverleners en zelfs cafés doorheen de stad. Het merendeel zijn gewone winkels, waaronder bijvoorbeeld de coöperatieve biowinkels van Färm. Maar ook leveranciers zoals Brasserie de la Senne en zelfs een architectenbureau hebben zich in het project ingeschreven.
Duurzaam
Maren Dubnick van kledijmerk Coulemelle legt uit waarom ze achter het project staat: “Al vijftien jaar zet ik mij in voor duurzame alternatieven in de stad. Ik heb me ingeschreven omdat dit een perfecte verlengde is van de waarden van mijn bedrijf.”
De Zinne moet ook de korteketenhandel stimuleren, milieuvriendelijke en maatschappelijke verantwoorden goederen en diensten steunen en tenslotte ook sociale banden smeden. Geen kleine opdracht. Dat moet ze garanderen door alleen samen te werken met ondernemers die de waarden van de alternatieve munt onderschrijven.
En jij?
Het systeem is vrij transparant. Als je jouw euro’s hebt gewisseld in Zinnes gaan de effectieve centen naar een ethische bank waar het geld blijft liggen. Er wordt niet mee gespeculeerd op de markten.
Op de website Zinne.Brussels kan je, aan de hand van een interactieve kaart, te weten komen waar je met de Zinne kan betalen of kan wisselen. De handelaars hebben ook een sticker zichtbaar opgehangen in hun vitrine.
Zinnes kun je ook wisselen in de betrokken winkels. De vzw heeft ook nagedacht over beveiliging: “Het is geen monopoliegeld”, verzekert Heremans ons. “Het geld heeft drie beveiligingsniveaus.”
Onderzoek
Dit project kwam mede tot stand door de vzw Financité en het gewest. De vzw zal gedurende het eerste jaar ook een onderzoek doen naar het functioneren van de munt. De resultaten zullen worden gepubliceerd in november 2019.
De Zinne is niet het eerste initiatief van deze aard in België. In Gent bestaat de lokale munt de Torekes ondertussen al sinds 2010. Het team achter de Zinne heeft in ieder geval ook grote ambities voor de toekomst.
“We willen het netwerk laten groeien en in alle 19 gemeenten sterk aanwezig zijn. Op de lange termijn kijken we ook naar de mogelijkheid om een elektronische munt in te voeren.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.