Net geen half jaar na de lancering van de nieuwe Brusselse munt zijn er ongeveer 50.000 Zinnes in omloop. Met de Zinne betalen kan intussen in zo’n 150 Brusselse handelszaken. Dat gebeurt wel niet zo vaak. "Maar dat komt omdat ze nog niet bekend is", klinkt het.
Lokale 'Zinne' al pasmunt in 150 Brusselse handelszaken
De Zinne is een nieuwe, lokale munt die sinds eind maart dit jaar in omloop is. De bedoeling van de munt is de lokale handel steunen en het geld in Brussel houden. Zinnes uitgeven kan namelijk alleen in deelnemende winkels, restaurants en andere handelszaken in Brussel.
Bij de lancering van de munt was dat mogelijk in ruim tachtig handelszaken. “Nu kan het in ongeveer 150 Brusselse handelszaken”, zegt Arnaud Heremans, een van de vrijwilligers achter het initiatief. “En we krijgen nog altijd aanvragen. De interesse blijft.”
Ondertussen zijn er ongeveer 50.000 Zinnes in omloop, goed voor zo’n 50.000 euro, want een Zinne heeft de waarde van een euro. Zinnes omruilen kan in bepaalde handelszaken die ook de functie van wisselkantoor op zich nemen.
'Past binnen onze filosofie'
“Bij ons krijgen we gemiddeld een klant per maand over de vloer die met Zinnes betaalt”, vertelt Catherine Kirszbaum van restaurant Les Filles aan de Oude Graanmarkt. “De Zinne heeft voor ons geen voordelen, maar het project past binnen onze filosofie. We willen de lokale economie ondersteunen.”
Diezelfde toon weerklinkt ook in andere deelnemende handelszaken. “Het gebeurt zelden dat klanten met Zinnes betalen. De laatste keer dat dat gebeurde was een maand geleden”, klinkt het bij Casse-Noisettes, een speelgoedwinkel in Sint-Gillis. “We wilden vooral het project steunen.”
Bij Mimi Gâteau, een duurzame kledingwinkel in Jette, heeft nog nooit iemand met de lokale munt betaald. “Onze winkel dient als wisselkantoor en daarvoor komen klanten wel af en toe”, zegt uitbaatster Michèle Gavilan. “Maar als iemand ooit met Zinnes wil betalen, zullen we die wel aanvaarden.”
'Gebrek aan bekendheid'
Dat klanten zelden met Zinnes betalen, komt door het gebrek aan bekendheid, geven de meeste handelaars aan. "Er zijn nog altijd mensen die er nog niet van gehoord hebben", aldus Heremans, "maar er zijn wel steeds meer mensen die gebruik willen maken van de Zinne. De munt zal wel nog groeien."
Voor de toekomst hoopt Heremans dat er ook een elektronische versie van de Zinne uitkomt. "We moeten meegaan met onze tijd, maar daar kunnen we nog geen datum op plakken."
De Zinne is niet de eerste lokale munt in Brussel. Van 2012 tot 2014 was er al de Eco-Iris.
Lees meer over: Economie , zinne , lokale munt , lokale economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.