Er zijn steeds minder bakkerijen in Brussel. Op vijf jaar tijd ging hun aantal met meer dan elf procent omlaag. Dat schrijft La Capitale en bevestigt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) aan BRUZZ.
Steeds minder bakkerijen in Brussel
Tussen 2018 en 2022 daalde het aantal bakkerijen in Brussel met 11,11 procent, zo blijkt uit gegevens van Statbel die de NSZ onder de loep nam. In Brussel neemt dit aantal opvallend sneller af dan in Wallonië (-2,86 procent) en Vlaanderen, waar het aantal bakkerijen zelfs is toegenomen (+3,27 procent).
Het aantal industriële bakkerijen is in heel België op vijf jaar tijd met 21,61 procent gestegen, maar het is Vlaanderen (+45 procent) dat daarvoor de verantwoordelijkheid op zich neemt. Het aantal ambachtelijke bakkerijen ging in die periode omhoog met 2,95 procent. Een verklaring daarvoor is opnieuw in Vlaanderen te zoeken: in Wallonië bleef het aantal stabiel, in Brussel gaat het opnieuw om een sterke daling van liefst elf procent.
Regionale verschillen
De regionale verschillen zijn volgens de NSZ te verklaren door een aantal factoren. Zo zouden Franstalige consumenten minder brood eten en is de economie in Vlaanderen over het algemeen veerkrachtiger dan die in Brussel.
"Ze heeft de covidcrisis beter doorstaan en was ook beter bestand tegen de inflatie, met name wat de energieprijzen betreft," aldus een woordvoerder van de NSZ. "In dat opzicht zullen de cijfers voor 2023 doorslaggevend zijn om te bepalen in welke mate de sector als geheel deze inflatiecrisis, die enorm zwaar weegt op de kosten van ambachtelijke bakkers, te boven is gekomen."
Lees meer over: Economie , artisanale bakkerij