| Bakkerij Maes aan de Jacques Sermonlaan in Ganshoren.

Bakkerij Maes vindt geen personeel: ‘Voor het eerst gesloten met kerst’

EC
© BRUZZ
04/01/2024

Familiebakkerij Maes in Ganshoren zit al vier maanden zonder patisseriemedewerker. Daardoor kon de bakkerij dit jaar voor het eerst in 38 jaar geen kerststronken aanbieden tijdens de feesten. “Nacht- en weekendwerk schrikt jonge mensen af.”

Dat schrijft La Capitale en bevestigt Sofie Pauwels van de bakkerij aan BRUZZ. Pauwels’ echtgenoot is samen met zijn broer een van de patissiers bij bakkerij Maes. Hun vader was het ook, en hun grootvader daarvoor ook. “We zijn een vaste waarde in Ganshoren en de oudste bakkerij van de gemeente,” vertelt Pauwels, die zelf ook al vijftien jaar in de bakkerij werkt.

Sinds een van de patissiers in september vertrok uit de bakkerij, draaien de andere collega’s overuren. “Mijn man werkt tot zestien uur per dag. Je kan dat wel een tijdje volhouden, maar niet te lang,” zegt Pauwels. “We zoeken al vier maanden via verschillende kanalen naar een nieuwe patissier, maar nacht- en weekendwerk schrikt de mensen af. We merken sinds de covidcrisis ook dat mensen familietijd belangrijker vinden. En in de bakkersopleidingen wordt meer en meer machinaal gewerkt. Het lijkt alsof er bij jongeren niet veel motivatie rest om dit beroep te doen.”

De bakkerij bleef altijd open tijdens de feestdagen, dit jaar lukte dat voor het eerst niet. “We maken alles zelf en er zijn maar 24 uur op een dag.”

Driekoningen

Bakkerij Maes is na een pauze van twee weken inmiddels weer open. Mét driekoningentaart, zegt Pauwels. “Daarvoor zijn we al vijf dagen op voorhand aan de voorbereidingen begonnen, anders lukt dat niet,” vertelt ze. “We hopen nu dat we iemand vinden tegen de volgende feesten, zoals Valentijn en zeker Pasen. Daarvoor zitten we binnenkort samen met Actiris (arbeidsbemiddelingsdienst, red.).”

Pauwels hoort ook van collega’s uit de buurt dat personeel moeilijk te vinden is. De voorbije vijf jaar verloor Brussel elf procent van zijn bakkerijen, meldde het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) in de herfst. “Het is bijna alsof wij verplicht worden te kiezen tussen brood en patisserie, en niet meer alles zelf kunnen doen,” vertelt Pauwels. “Maar dat is totaal niet onze visie. Wij willen geen brood aankopen om tijd vrij te hebben om taarten te bakken, wij willen alles zelf maken. Vandaag is dat heel zwaar.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni