Op tien jaar tijd zijn er in het Brussels Gewest bijna duizend horecazaken bijgekomen. "Maar die stijging baart ons eigenlijk zorgen", zegt Horeca Brussel, omdat het vooral over fastfood- en conceptketens zou gaan. "Daar zijn we niet tegen, maar het komt de kwaliteit van de Brusselse horeca niet ten goede. We moeten trotser zijn op onze sector."
Stijging horecazaken baart Brusselse federatie zorgen
Brussel telde in 2017 7.243 horecazaken. Dat zijn er net geen duizend meer dan tien jaar geleden, ofwel een toename van 15 procent. De stijging is het hoogste in Vorst (35,7 procent), in Sint-Lambrechts-Woluwe (-7,2 procent) verdwenen het meeste horecazaken. Er waren in het hele Gewest ook ruim 200 faillissementen meer, maar de balans oogt dus positief.
Toch onthaalt de Brusselse horecafederatie de positieve cijfers niet op gejuich. "Gewoon omdat het ontzettend moeilijk is om er conclusies uit te trekken", stelt voorzitter Ivan Roque. Zo wordt er bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen restaurants, bars, fastfoodketens of 'snacks' en eenmanszaken. "De situatie is veel ingewikkelder dan ze lijkt."
Volgens Eric Catry van Horeca Brussel zou de invoer van de witte kassa de statistieken opdrijven. Horecaondernemingen moeten zich sinds 2016 registreren. "Wellicht neemt het officiële aantal daardoor toe", zegt Catry. "Feit is dat er weinig correcte info is. Die is nochtans noodzakelijk voor de horeca, zodat ze snel kan reageren op nieuwe tendensen bijvoorbeeld. De laatste cijfers van de FOD Economie zijn eigenlijk al achterhaald, want dateren uit 2017." Catry pleit daarom voor de oprichting van een studiecentrum.
Onze opleidingen zijn een catastrofe. De toekomst van onze sector hangt nochtans af van kwalitatief personeel.
De goede cijfers verdoezelen volgens de horecafederatie net een negatieve tendens. "De stijging baart me eigenlijk zorgen", zegt Roque. Snelle voedselproductie, zoals fastfood- en conceptketens, neemt volgens hem steeds meer plaats in in het Brusselse aanbod. Er komen meer eenmanszaakjes en take aways bij. "Daar zijn we niet tegen, maar het komt de kwaliteit van de Brusselse horeca niet ten goede. We moeten trotser zijn op onze sector", vult Catry aan.
Ook het gebrek aan kwalitatief personeel is een pijnpunt. "De helft van de Brusselse horecaondernemingen heeft geen vast personeel, gewoon omdat het er niet is of omdat de loonkosten te hoog liggen", aldus Catry, die aan de alarmbel trekt. "Onze opleidingen zijn een catastrofe. De toekomst van onze sector hangt niet enkel af van de chefs, maar ook van het personeel."
Lees meer over: Brussel , Economie , Resto & Bar , Horeca Brussel , FOD Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.