Tekorten Brusselse gemeenten stijgen
Maar liefst 13 van de 19 Brusselse gemeenten hebben voor dit jaar een begrotingstekort. Samen gaat het om meer dan 25 miljoen euro. Nochtans past het Gewest al een tijdje elk jaar 30 miljoen euro bij.
De tekorten nemen al enkele jaren toe, de uitgaven ook. Denk aan de toenemende vergrijzing en de bevolkingsexplosie, met alle gevolgen van dien op vlak van onderwijs, kinderopvang en mobiliteit. De gemeenten geven ook steeds meer geld uit aan pensioenen van hun ambtenaren.
En zo gebeurt het dat de lokale belastingen toenemen - tot 223 euro per inwoner, dat is een groei van meer dan 8 procent het laatste jaar, en meer dan het dubbele dan in Vlaanderen.
Het gaat dan om aanvullende belastingen via taksen op leegstand of parkeerbelastingen; die worden niet enkel door Brusselaars maar ook door pendelaars opgehoest. Dat brengt meer op dan de - inkomensgerelateerde - aanvullende personenbelasting.
"Het fiscaal beschikbaar inkomen is in Brussel relatief laag zodat het verhogen van de aanvullende personenbelasting niet meteen een optie is", zegt Frank Lierman, hoofdeconoom voor Belfius.
En die lage inkomens maken dat de kosten voor de OCMW's. In Brussel bedraagt de gemeentetoelage aan de OCMW's 253 euro per inwoner, een stijging van 5,6 procent op vijf jaar. In Vlaanderen is dat 127 euro per inwoner. Ook de toelagen aan de politiezones liggen in Brussel dubbel zo hoog als in Vlaanderen.
Rampzalig zijn de tekorten voorlopig niet, want de Brusselse gemeenten hebben nog een overschot van 98 miljoen euro uitstaan. Dat overschot wordt echter elk jaar kleiner.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.