UberEATS telt al 400 koeriers in Brussel, Deliveroo ...

UberEATS regulariseert zich en betaalt koeriers terug

MD
© BRUZZ
20/06/2017

UberEATS, de maaltijdleverdienst van Uber, heeft zijn erkenning als deelplatform te pakken. Zo schikt de dienst zich naar de Belgische fiscale regels nadat BRUZZ ontdekte dat het platform lange tijd op de rand van de illegaliteit werkte. De 10 procent van het loon van koeriers die werd ingehouden wordt teruggestort naar de koeriers.

In maart van dit jaar publiceerde BRUZZ een uitgebreide reportage over het leven van een UberEATS-koerier. Daaruit bleek ook dat UberEATS maandenlang een fiscaal systeem hanteerde dat nog geen wettelijke basis had. Het platform hield zo 10 procent van het loon van de koeriers in op basis van het P2P-statuut, maar dat statuut was nog niet in voege en UberEATS was nog niet erkend als officieel platform.

“Volgens onze kennis ging de wet rond het P2P-systeem van start in juli 2016. Daarom hebben we ook die optie aangeboden aan onze koeriers”, reageerde UberEATS destijds op onze bevindingen. Nu heeft UberEATS ook de nodige stappen genomen om zich in orde te stellen met de fiscale wetgeving van ons land: het werd inmiddels erkend als officieel deelplatform en kan dus nu gebruik maken van het voordelige P2P-statuut.

De koeriers die hun loon telkens met 10 procent verminderd zagen in de periode dat het statuut nog niet in voege was, krijgen ook dat geld teruggestort. De koeriers zullen voor die periode zelf de inkomsten die ze via het deelplatform hebben verdiend moeten aangeven.

Verontschuldigingen van Uber
"We willen ons verontschuldigen voor het feit dat we belastingen hebben geïnd op het loon van onze koeriers tijdens een bepaalde periode waar dat nog niet mocht. Het ingehouden geld wordt terugbetaald aan de koeriers en we betalen hen ook alle mogelijke extra kosten terug die ze door onze vergissing maakten", klinkt het bij Uber. Het platform biedt zijn koeriers desgewenst ook gratis de diensten aan van een fiscaal expert.

“We kijken er nu naar uit om de nieuwe manier van werken aan al onze koeriers aan te bieden, met de steun van de overheid”, besluit Uber.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni