Uitgelicht: Actiris heeft na bijna twee jaar nieuwe directeur
Lees ook: Grégor Chapelle nieuwe baas Actiris
E ddy Courthéoux zou oorspronkelijk in maart 2009 met pensioen gaan, een moment waarnaar heel wat critici van de arbeidsbemiddelingsdienst Actiris uitkeken en dat dus ook voor de Brusselse regering geen verrassing kon zijn.
Een opvolger was er niet, en omdat de gewestverkiezingen eraan kwamen, liet minister Cerexhe de oude PS-krokodil nog zes maanden langer op post. Vanaf september 2009 zou de zoektocht naar een nieuwe Franstalige directeur-generaal dan van start gaan, een zeer belangrijke post in tijden van torenhoge werkloosheid.
De procedure sleepte aan, volgens de Franstalige pers omdat CDH en PS het maar niet eens konden worden over de vraag welke partij de nieuwe Actiris-topman mocht leveren. Uiteindelijk zou er een deal gesloten zijn: Actiris voor de PS, en de top van de gewestelijke administratie voor CDH.
De gedoodverfde PS-kandidaat was Laurent Delvaux, de kabinetschef van Brussels schepen Karine Lalieux. Hij was in januari de enige kandidaat in de selectieprocedure. Die verliep voor het eerst volgens het nieuwe 'mandaatsysteem'. Delvaux moest een beleidsplan opstellen en verdedigen voor een jury van profs en hoge ambtenaren, en hij moest een assessment afleggen. Tot veler ontzetting slaagde hij niet voor de jury.
Een tweede ronde was dus nodig. Die stond niet langer alleen open voor ambtenaren, ook mensen uit de privésector mochten solliciteren. Deze keer waren er vijf kandidaten, voor het merendeel van socialistische signatuur. Grégor Chapelle, PS-schepen van Werk in Vorst, haalde het. Hij werd vorige donderdag benoemd door de Brusselse regering. Voor Vincent De Wolf, de voorman van oppositiepartij MR, die de afgelopen maanden harde kritiek leverde op het verloop van de zoektocht naar een nieuwe Actiris-topman, is het 'de triomf van de partijpolitieke inmenging in het Brusselse bestuur'.
Minister Cerexhe ontkent nochtans ten stelligste dat het om een politieke benoeming gaat. Het feit dat de gedoodverfde kandidaat het in de eerste ronde niet gehaald heeft, is voor hem het beste bewijs. "We hebben de kandidaat benoemd die door de selectiecommissie het geschiktst bevonden werd." Ook staatssecretaris De Lille, verantwoordelijk voor de selectieprocedure, wil niet horen van een politieke benoeming. "De schijn is nog altijd dat men zomaar iemand dropt, bekwaam of niet. Maar voor het eerst werd de nieuwe procedure toegepast: de kandidaten moeten voor een commissie van experts hun beleidsvisie verdedigen en ze moeten bij Randstad een assessment ondergaan waarin gepeild wordt naar hun managementvaardigheden. Nieuw is ook dat de aanstelling voor vijf jaar is en dat er na twee jaar een evaluatie door een groep experts is. Het mandaat kan na vijf jaar verlengd worden, maar alleen na een positieve beoordeling."
Op papier lijkt Grégor Chapelle heel wat in zijn mars te hebben: afgestudeerd in de rechten, politieke wetenschappen in Harvard, vennoot bij McKinsey, auteur van enkele boeken over het socialisme. Sinds vijf jaar is hij schepen van Werk in Vorst. Die functie legt hij binnenkort neer. Als groot tegenstander van de cumul van functies vindt hij het niet meer dan normaal dat hij zich ten volle aan Actiris wijdt.
Daar zal hij op 1 juni beginnen, samen met Yves Bastaerts, de nieuwe Nederlandstalige adjunct-directeur-generaal. Bastaerts, die de afgelopen jaren op het kabinet van Cerexhe werkte, slaagde in januari al voor zijn proeven, maar kon pas beginnen als er ook een directeur-generaal gevonden was.
Samen zullen ze zich meteen mogen verdiepen in het nieuwe beheerscontract tussen Actiris en de Brusselse regering. De onderhandelingen hierover beginnen in september.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.