Uitgelicht: Werkloosheid piekt, Actiris voert charmeoffensief naar werkgevers
Lees ook: Nieuwe werkloosheidspiek op komst
H et begon vorige maandag met het nieuws dat drukkerij Enschedé-Van Muysewinkel in Evere en tandpastabedrijf Colgate in Oudergem heel wat banen schrappen. Daarna was er het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse, dat een werkloosheidspiek voorspelt omdat er onvoldoende jobs bijkomen om de effecten van de crisis en de sterke stijging van de actieve bevolking in Brussel op te vangen. Alleen vorig jaar al groeide de actieve bevolking met 21.500 personen.
Afgelopen woensdag presenteerde Brussels Metropolitan een studie van de Leuvense hoogleraar Joep Konings, waaruit blijkt dat de mismatch tussen vraag en aanbod op de Brusselse arbeidsmarkt alsmaar groeit. Het platform Brussels Metropolitan werd enkele jaren geleden opgericht door werkgeversorganisaties VBO, Voka, UWE en Beci met de bedoeling de Brusselse regio om te vormen tot een economische metropool die ook Halle-Vilvoorde en Waals-Brabant omvat. In de studie wordt de werkloosheid van heel de metropool onder de loep genomen.
Zoals bekend is de werkloosheid in de Rand veel lager dan in de negentien Brusselse gemeenten: drie à negen procent in Halle-Vilvoorde en negen à veertien procent in Waals-Brabant, tegenover een dikke twintig procent in Brussel.
In het Brussels Gewest is de discrepantie tussen vraag en aanbod ook veel groter. Terwijl de vraag naar hooggeschoolden toeneemt, groeit het legertje laaggeschoolde werklozen. En met de crisis wordt dat nog erger. Meer dan twee derde van de Brusselse werklozen heeft geen diploma secundair onderwijs.
Terzelfder tijd raken in de Rand de vacatures voor laaggeschoolden maar moeilijk ingevuld, zegt Konings. "De inwoners van de Rand zijn doorgaans hooggeschoold en werken vaak in Brussel. Maar de laaggeschoolden uit Brussel vinden hun weg niet of onvoldoende naar deze banen. Er is dus niet alleen een scholingskloof, maar ook een ruimtelijke mismatch. In Brussel zijn er voor elke 'laaggeschoolde' vacature 112 werklozen, in Waals-Brabant tien en in Halle-Vilvoorde amper vier."
Konings vindt dat de betrokken overheden - Brussel, Vlaanderen en Wallonië - dringend werk moeten maken van een betere opleiding en een betere mobiliteit. Ook moeten er eenvoudige jobs bijkomen: koeriers, personeel in strijkateliers, parkeerwachters, iemand die bij de metro toeristen op weg helpt. "Net als in Parijs, daar zijn weinig laaggeschoolde werklozen. De overheid zou het voor ondernemers fiscaal interessant moeten maken om in Brussel low-skilled jobs te creëren."
Brussels minister van Economie en Werkgelegenheid Benoît Cerexhe (CDH) veegt de resultaten van de studie alvast van tafel. "Professor Konings houdt alleen rekening met de vacatures van Actiris. Daarnaast worden ook via uitzendbureaus en andere kanalen mensen gezocht. Bovendien vergeet hij te vermelden dat door de samenwerking tussen Actiris, VDAB en Forem het aantal Brusselaars dat buiten Brussel werkt, almaar toeneemt. Vorig jaar waren het er al 66.000, het jaar daarvoor nog maar een goeie zestigduizend."
Cerexhe wil er alles aan doen opdat er zoveel mogelijk banen in het gewest en het hinterland naar Brusselaars gaan. Eind vorige week kon hij trots melden dat Actiris nu eindelijk een puike dienstverlening aanbiedt aan werkgevers die nieuwe mensen zoeken. De Actiris-directeurs Grégor Chapelle en Yves Bastaerts hebben de dienst Werkgevers grondig hervormd en uitgebreid. Ook hebben ze met een tachtigtal overheids- en privébedrijven akkoorden gesloten, bijvoorbeeld met de MIVB, de Gomb, Schindler, Delhaize en afgelopen vrijdag ook de Edith Cavellziekenhuizen. "Bedrijven die met ons een akkoord sluiten, sturen vrijwillig al hun vacatures door," legt Chapelle uit. In ruil biedt Actiris nu een 'uitgebreide' service. "Wij hebben met 109.000 werklozen de grootste kandidatendatabank van Brussel en we werken volledig gratis. De bedrijven krijgen bij ons voortaan een vaste contactpersoon en een stevige begeleiding. Als er een vacature binnenkomt, melden we binnen de 48 uur of het gezochte profiel voorhanden is. Zo ja, dan garanderen we dat we binnen de twee weken een zestal kandidaten voorstellen. En dat zullen kandidaten zijn die al een eerste keer getest zijn op motivatie en vaardigheden." De bedrijven beloven dat ze in die tijd niet zelf op zoek gaan naar geschikte kandidaten.
Vandaag passeert maar een op de vijf werkgevers met zijn Brusselse vacatures langs Actiris. "We willen richting honderd procent te gaan," zegt Chapelle. Om de mentaliteitswijziging bij de werkgevers er sneller door te krijgen werkt minister Cerexhe aan een voorstel om alle grote bedrijven te verplichten hun vacatures door te geven aan Actiris.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.