Van afvalverwerking tot onkruid-isolatie: dit zijn de zes winnaars van de hub.awards

© BRUZZ
23/06/2023
Updated: 23/06/2023 15.45u

Donderdagavond werden zes Brusselse bedrijven bekroond met een hub.award en 5.000 euro voor hun inzet op vlak van maatschappij en milieu. De uitreiking gebeurde tijdens een ceremonie in Bozar, die werd bijgewoond door zo'n 1.500 personen.

Start-prijs

De Start-prijs, voor start-ups jonger dan drie jaar, ging naar Greenzy, een bedrijf dat het composteren van huishoudelijk afval gemakkelijk wil maken, en dat zonder geuren. "In ongeveer twee maanden maak je van je afval kwaliteitscompost die direct kan worden gebruikt voor je planten of moestuin," klinkt het.

Bloom-prijs

BC Materials zet bestaande en beschikbare materialen in de bouwsector om in koolstofvrije bouwproducten, zoals gips van ruwe aarde of geperste leemstenen. Het bedrijf won er de Bloom-prijs mee voor Brusselse bedrijven ouder dan drie jaar.

De Welcome-prijs

De Welcome-prijs is voorbehouden voor buitenlandse bedrijven die maximaal vijf jaar in Brussel gevestigd zijn. Die ging dit jaar naar Electra, een Franse start-up die ultrasnelle oplaadpunten voor elektrische wagens aanbiedt. In twintig minuten is een auto al opgeladen.

De Export-prijs

De Export-prijs ging naar In-Between International, een start-up die onkruid omzet in isolatiemateriaal. De waterhyacint is een drijvende waterplant uit Zuid-Amerika, maar is bij ons een invasieve soort die rivieren en meren verstopt. Omdat de technische eigenschappen vergelijkbaar zijn met houtvezels, bleek het mogelijk om de plant als isolatie- en verpakkingsmateriaal te gebruiken.

De Juryprijs

De Juryprijs zet dit jaar de ambachtslui van het Gewest in de bloemetjes. Dit jaar kaapte Seed die prijs weg, de eerste duurzame brillenboetiek in Brussel. Elk product werd handgemaakt van gerecycleerde natuurlijke materialen en ook de winkel is zo duurzaam mogelijk ingericht.

De Publieksprijs

De favoriet van de Brusselaars werd bepaald door een populariteitsmeting tijdens de avond van de ceremonie zelf door het aanwezig publiek in de Bozar, zo'n 1.500 personen, én door de kijkers van BRUZZ en BX1.

Uiteindelijk kaapte La Ferme Nos Pilifs de Publieksprijs weg, een non-profitboerderij die biologische groenten kweekt en inzet op diversiteit. Het bedrif heeft 145 personen met een beperking in dienst.

Experts

De winnende bedrijven werden gekozen omwille van hun positieve impact op de maatschappij en het milieu door een panel van experts. Het gaat om negen prominenten uit de Brusselse privé- en overheidssector, zoals een verantwoordelijke van Unizo, Mad Brussels, maar ook onze eigenste BRUZZ-journaliste Bettina Hubo.

De verschillende categorieën moeten ervoor zorgen dat zowat alle Brusselse bedrijven zich kandidaat kunnen stellen, ongeacht de omvang of activiteitensector. Zo'n 162 bedrijven schreven zich in voor deze derde editie van de hub.awards.

"Ons Gewest wordt over de hele wereld bewonderd en als studieobject genomen voor zijn pioniersrol in gebieden als de circulaire economie, het duurzaam bouwen, de culturele en creatieve industrie en de ambachtelijke productie," zegt minister-president Rudi Vervoort. "Wij hebben van deze sectoren sterke troeven gemaakt voor onze economie en onze internationale aantrekkingskracht." ​

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni