Er is een nieuw zwembad in Brussel. Een zwembad in de openlucht, het heet Flow. Eén uur per week mogen er alleen vrouwen komen zwemmen. Politici maakten daarover ruzie. De discussie ging vooral over de zwemkleding van moslima’s.
Ruzie over zwemkleding: ‘Boerkini of string, wat maakt het uit?’
Politici zeiden dat de boerkini symbool staat voor onderdrukking. Ze zeiden ook dat ze tegen gescheiden zwemmen voor mannen en vrouwen zijn. BRUZZ ging zelf eens kijken bij het zwembad.
Op zaterdagochtend in Anderlecht gaan de eerste zwemmers voorzichtig het water in. Er zijn zes vrouwen, één draagt een boerkini.
Voor Tina Laursin uit Estland en de Franse Camille Janiaud is het de eerste keer dat ze naar het zwembad komen. Ze zeggen: “We komen niet om mannen te vermijden: wij komen voor de rust.”
Ze vinden de discussie van de politici gek. “Er is geen enkel probleem om mensen met boerkini toe te laten. Je ziet het: het is hier vooral lekker rustig.”
De 36-jarige Myriam koos ook voor het vrouwenuurtje omdat het dan rustig is in het zwembad. “Al is het wel fijn dat de mannen niet zo kijken.” Myriam – die zelf een boerkini draagt – vindt de discussie over de boerkini triest.
“Het lijkt uit Frankrijk te komen. Maar of je nu een string draagt of een boerkini: wat maakt het uit? Als ik een zwempak draag en me aan de regels houd, waarom moet daar ruzie over komen? Van mij mag iedereen dragen wat hij of zij wil.”
Ze is bang dat vrouwen op steeds minder plekken mogen komen. “Niet met een hoofddoek naar het werk, niet naar het zwembad. Mogen we de straat nog wel op? Op deze manier trekken vrouwen zich thuis terug.”
Louisa Vermoere heeft het zwembad opgericht. Ze legt uit waarom er speciaal voor vrouwen een apart uur is om te komen zwemmen. “De publieke ruimte is nog grotendeels in handen van mannen. Zolang de maatschappij niet gelijk is, moeten we vrouwen helpen.”
Ook Annemie Wittockx die aan het zwemmen is, zegt dat de ruzie over de boerkini overdreven is. “Ik zou niet willen dat mensen zich laten tegenhouden omdat ze een boerkini dragen. Zwemmen is gezond. Hebben die politici niets anders te doen?”
Lees hier het originele artikel.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.
Lees meer over: Anderlecht , Eenvoudig Nederlands , Samenleving , boerkini , Flow