Heb jij wel eens een taxi besteld met je smartphone? Via de app van Uber, bijvoorbeeld? Dat mag vanaf maandag niet meer, besliste de Brusselse regering. Daartegen protesteren de chauffeurs. “Wil de minister-president dat we een faxmachine in de auto zetten?”
Taxichauffeurs protesteren tegen verbod op bestellingen met smartphone
Er is al lang ruzie over de verschillende soorten vergunningen voor taxichauffeurs. De ouderwetse taxi’s rijden met een officiële taxivergunning. Daar zijn er maar een beperkt aantal van op de markt. Deze vergunning heeft hen vaak veel geld gekost.
Nieuwe soorten taxi’s zoals Uber en Heetch, die je bestelt via een app op je smartphone, werken met een ander systeem. Die hebben nooit een dure taxivergunning betaald, en rijden met een limousinevergunning.
Vorige week ontvingen de limousinechauffeurs een brief. Daarin stond dat ze geen smartphones mogen gebruiken om klanten op te halen. Ook moeten ze voor elke rit een schriftelijk contract maken.
"We waren heel verrast toen het gebruik van onze smartphone werd verboden,” zegt Erdem Cetim van de Belgische vereniging van limousinechauffeurs. “Het is 2021 en je doet vandaag bijna alles met je smartphone. Je koopt er vliegtuigtickets of zelfs een auto mee. Misschien wil de minister-president dat we faxmachines in onze wagens installeren.”
Protest
Daarom protesteren donderdag rond de tweehonderd taxichauffeurs bij het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). Ze gaan ook met hem in gesprek. Ze willen vragen of hij het verbod op de bestellingen via smartphone kan veranderen.
De minister-president wil de taxisector hervormen. De huidige regels zijn dertig jaar oud. Maar tot nu toe is er geen akkoord gevonden over de nieuwe regels waar limousinechauffeurs en gewone chauffeurs tevreden mee zijn.
Naast de Uber-chauffeurs is er donderdag ook een tegenbetoging van de gewone taxichauffeurs. Zij verzamelden met hun taxi’s voor het parlement om de minister-president te steunen. Deze chauffeurs zijn juist blij dat er strengere regels komen voor chauffeurs met een limousinevergunning.
Lees hier het originele artikel.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.
Lees meer over: Brussel , Eenvoudig Nederlands , Mobiliteit , taxiplan , limousine , Uber , Rudi Vervoort