Het Vlaams-Afrikaanse Huis Kuumba sluit deze maand zijn gebouw aan de Waversesteenweg en gaat op zoek naar een nieuwe plek in Elsene. Tegelijkertijd opent Kuumba ook een vestiging in Anderlecht: "Ook daar is een grote Afrikaanse gemeenschap."
Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba vertrekt tijdelijk uit Matonge
Kuumba was de eerste zeven jaar gevestigd in een oude bakkerij in de Vredestraat in Elsene. In 2016 verhuisde het cultuurhuis, na conflict met de eigenaar over de huurprijs, naar de Waversesteenweg.
Nu moet Kuumba ook daar weg. "Het gebouw is niet echt geschikt als cultureel centrum en de eigenaar weigert om de nodige aanpassingen te doen," zegt Aline Nyirahumure, de coördinator van Kuumba. Eind deze maand sluiten de deuren definitief. Deze vrijdag, 12 mei, is er een afscheidsfeest.
Maar Kuumba verdwijnt niet helemaal uit de Matonge-wijk. Voorlopig zal Kuumba aanwezig blijven met activiteiten in de bibliotheek en het gemeenschapscentrum. Daarna zoekt Kuumba, samen met de gemeente Elsene, naar een nieuwe locatie in Matonge. Dit keer wil de coördinator een plek vinden waar de organisatie langere tijd kan blijven.
Naar Anderlecht
De organisatie is bezig met de opening van een nieuwe vestiging in Anderlecht. "We willen een cultureel centrum in beide wijken. Ook in Anderlecht is er een grote Afrikaanse gemeenschap. Het is logisch dat we daar ook aanwezig willen zijn," zegt Nyirahumure.
Kuumba verhuist naar de Anderlechtse Passerstraat in het centrum van Kuregem verhuizen. Net als in Matonge wil Kuumba daar een café organiseren en de ruimte delen met andere organisaties, zoals het Internationaal Comité en het Platform voor Afrikaanse artiesten. In de zomer verhuist de organisatie, in september opent het gebouw officieel.
Culturele plek
Zoals Kuumba zijn er in Brussel nog meer cultuurhuizen waar mensen elkaar ontmoeten. De bekendste voorbeelden zijn het Vlaams-Marokkaans huis Darna en het Vlaams-Nederlands huis deBuren in het centrum van de stad.
Lees hier het originele artikel.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.
Lees meer over: Brussel , Eenvoudig Nederlands , actua , Kuumba , gemeenschappen