De Stad Brussel heeft er afgelopen zomer tien nieuwe streetartkunstwerken bijgekregen. Die werden vandaag voorgesteld door Brussels schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS). “We willen Brussel mooier maken.”
Parcours Street Art breidt uit
“We hebben nu meer dan honderd muurschilderingen in de Stad Brussel en ze zijn allemaal mooi”, zegt bevoegd schepen Karine Lalieux over de Brusselse streetart vanop een Engelse dubbeldekker. Die voert de artiesten en pers door de stad om de laatste werken te tonen.
“We zijn gekend voor onze stripmuren, maar streetart ontbrak. Dat verandert nu.” Van Laken tot in de Marollen zijn er afgelopen zomer ongeveer tien werken bijgekomen. “We willen Brussel zo mooier maken”, aldus Lalieux nog.
De eerste halte is betoncentrale CCB, naast het kanaal, ten noorden van Thurn en Taxis. Daar heeft het artistiek duo HELL’O Monster een gigantische muurschildering aangebracht op een toren van CCB. “Er valt niet veel over te zeggen”, lacht Jérôme Meynen van HELL’O Monster. “Het gaat vooral om vormen en kleuren.”
In totaal heeft Meynen samen met zijn collega Antoine Detaille 1000 vierkante meter beschilderd op de CCB-toren. “De grootste muurschildering in Brussel en mischien zelfs in België”, klinkt het.
Wat de Brusselse streetart betreft, wordt die vooral op publieke gebouwen aangebracht, maar meer en meer worden ook privémuren gebruikt, zegt Lalieux. De CCB-toren is daarvan een voorbeeld. “Beton is grijs, maar door artiesten toe te laten om onze toren te beschilderen, willen we een ander beeld geven”, zegt een vertegenwoordiger van de betoncentrale.
'Toiletkunst'
De volgende stop is het Atomium, waar verschillende artiesten publieke toiletten mochten bekladden na een projectoproep. Eén toilet is nog niet helemaal af, maar straatkunstenaar François Tusseki werkt snel voort terwijl de bus voorbijrijdt. Op zijn kunstwerk zullen verschillende camera’s te zien zijn, een knipoog naar de toeristen die er in de buurt rondwandelen.
Ook de Marollen hebben er verschillende publieke kunstwerken bijgekregen. Dat is onder meer zo in de drie tunnels die de Anneessenswijk met de Marollen verbinden, maar ook in de tunnel aan de Huidevettersstraat.
Street Art By Night?
“De belichting was hier heel moeilijk, omdat sommige tunnels erg laag en lang zijn”, legt de coördinator van Parcours Street Art Emmanuel Angeli uit. “Daardoor is het moeilijk voor toeristen om er foto’s te maken.” Maar Angeli zit samen met netbeheerder Sibelga dat naar eigen zeggen bereid zou zijn om extra verlichting te plaatsen.
“Sibelga ziet het zelfs zitten om de belichting te herzien voor alle andere streetartwerken. Wie weet is er dan zelfs een Parcours Street Art By Night mogelijk”, droomt de coördinator luidop.
Geen rondleidingen met de bus
Want wat er verder met de streetart in de Stad Brussel moet gebeuren, weet Angeli nog niet. "We hebben nog een hele winter om daarover na te denken", knipoogt hij.
De stad is in ieder geval niet van plan om rondleidingen met de bus aan te bieden. "Dat is onze taak niet. Onze rol is om kunst en cultuur toegankelijk te maken", aldus Angeli, die ook cultureel adviseur is op het kabinet van Lalieux. "Maar we willen hier wel over nadenken en zien of we dit niet in samenwerking met busoperatoren kunnen doen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Expo , streetart , straatkunst , Karine Lalieux
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.