Verschillende klachten ingediend na voorvallen van homofobe agressie in Brussel

© BRUZZ - Belga
02/07/2024
Updated: 03/07/2024 18.38u

Verschillende personen hebben de voorbije weken klacht ingediend bij de politiediensten van de lokale zones Brussel West en Brussel Zuid omdat ze het slachtoffer waren geworden van homofobe agressie. Dat meldt de krant Le Soir en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket.

De politiediensten van de lokale zones Brussel West en Brussel Zuid "hebben ons verschillende klachten doorgestuurd over dergelijke feiten," zegt parketwoordvoerder Yasmina Vanoverschelde.

"De slachtoffers werden gecontacteerd via een dating-app, maar toen ze op de plaats van afspraak toekwamen, werden ze aangevallen door verschillende personen die hen uitscholden en slagen toedienden. Enkele slachtoffers werden ook beroofd en afgeperst."

Studiogesprek met Frank Schellings van RainbowHouse Brussels.

Volgens Le Soir is er sprake van minstens vijf klachten, voor feiten die in de tweede helft van de maand juni gebeurd zouden zijn.

Bij de Rainbowcops, een afdeling binnen de politie die onder andere slachtoffers van homofoob en transfoob begeleidt, krijgen ze wel vaker meldingen van agressie tegenover mensen van de LGBTQIA+-gemeenschap. Tussen 2019 en 2024 gaat het in totaal om 217 meldingen, waarbij 67 keer een persoon fysiek is aangevallen. Toch wordt er in die periode maar 29 keer klacht ingediend, dat is amper 13 procent van de gevallen.

Laten praten

“Daarom moedigen wij met onze opleiding politiemensen aan om slachtoffers op een correcte manier te ontvangen, en goed te weten waarover ze praten", zo zegt Luc Martin van Rainbowcops. "Maar ook om het slachtoffer te laten praten zodat die persoon zich comfortabel voelt en kan uitleggen wat er gebeurd is en hoe het gebeurd is.”

Maar een beter opgeleide politie alleen volstaat niet. “Er zijn ook personen bij die contacten hebben met mannen, maar daar niet voor uitkomen", zo legt Martin uit. "Zij durven vaak geen klacht indienen omdat ze bang zijn dat dan alles wordt onthuld.”

Toch is het ook belangrijk, zo benadrukt Martin, dat zij hun verhaal doen bij de politie. Niet alleen om de dader op te sporen, maar ook om het achterliggende motief goed scherp te stellen.

“Sinds 2022 loopt een verdachte het risico om zwaarder bestraft te worden, als discriminatie op basis van afkomst, geaardheid, gender of handicap het motief vormen voor een misdrijf", zo legt Vanoverschelde van het Brusselse parket uit. “Daarom moeten we onze politiemensen zo opleiden, dat ze in het proces-verbaal de noodzakelijke elementen opnemen die het haatdragende karakter van het misdrijf bewijzen", besluit Luc Martin.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Samenleving , Veiligheid , homofobie , politie , rainbowcops , Rainbow House , Luc Martin , Frank Schellings

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni