Les applications smart sont rares à Bruxelles. Plus une ville attend pour les adopter, plus elle est à la traîne. Mais la Secrétaire d'Etat Debaets nourrit de grandes ambitions.

Steden kunnen met behulp van nieuwe technologieën efficiënter gaan werken én het leven van bewoners en gebruikers aangenamer maken. Dat is het principe van een smart city. Concreet gaat het bijvoorbeeld om intelligente verlichting die feller gaat branden als er voetgangers passeren, of sensoren die aangeven waar nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn. In de meeste gevallen vragen de toepassingen flinke investeringen, maar ze kunnen ook heel wat jobs opleveren.

Volgende week gaat Debaets alvast op bezoek naar Amsterdam om ideeën op te doen. "We hebben nog een hele weg af te leggen maar met de nieuwe Brusselse regering zijn we ambitieus en ik wil dat Brussel over vijf jaar in de top 5 van de smart cities staat", zegt Debaets aan tvbrussel.

Toch zijn er in Brussel ook al enkele concrete projecten. "Alle scholen krijgen een snelle internetverbinding via glasvezel, er komt wifi in de openbare ruimte en op het openbaar vervoer."

Een van de eerste realisaties wordt het videobewakingsplatform dat volgend jaar in werking treedt. "Alle bewakingsbeelden van politie, Brussel Mobiliteit en de MIVB zullen daar verzameld worden. Zo kan bijvoorbeeld de brandweer sneller optreden bij een brand in een tunnel."

In juni 2015 komt er ook een colloquium over smart cities met experten uit binnen- en buitenland. "En daar wil ik ook de collega-ministers bij betrekken", aldus nog Debaets. "Want bij smart cities moet je ook transversaal werken. Alle beleidsdomeinen hebben er immers belang bij."

In afwachting ging tvbrussel al eens kijken hoe het eraan toegaat in Barcelona, een wereldreferentie als het op intelligente steden aankomt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni