Beaucoup de tenanciers de café et de restaurants de la rue des Bouchers désespèrent. Selon eux, l'interdiction des terrasses et auvents fait fuir les clients et mène à la faillite de certains établissements. Un nombre restreint d'exploitations comme "Chez Léon" semble ne pas subir de désagrément.
‘Ils s’en foutent’
"Het terrasverbod is mijn restaurant langzaam maar zeker kapot aan het maken", begint een uitbater die liever anoniem wenst te blijven zijn verhaal.
"We waren nog maar juist aan het herstellen van de aanslagen van vorig jaar toen het terrasverbod werd ingevoerd. Ondertussen is het aantal klanten in mijn restaurant met ongeveer de helft gedaald. Daardoor zat er niets anders op dan ook een deel van mijn personeel te ontslaan."
"Zeker tien zaken hebben de boeken al moeten neerleggen. Al bij al mag ik dus nog van geluk spreken. Toch vrees ik het ergste voor de toekomst. Binnenkort starten de renovatiewerken en zal er helemaal geen volk meer te bespeuren zijn. Het kan de Brusselse regering niet schelen wat er met ons gebeurt: ils s’en foutent."
‘Mayeurisme’
Iets verderop gaat Roberto, de eigenaar van het recent gesloten ‘Le Vieux Bruxelles’, nog een stapje verder. “Ik heb dit pand in 2001 gekocht voor 65 miljoen Belgische frank (1,6 miljoen euro, red.). Vandaag blijft daar niets meer van over. De stad neemt ons alles af, maar voorziet geen plan B.”
“Bovendien zijn hun argumenten drogredenen. Er staan al decennialang terrassen in de Beenhouwersstraat. Nooit is daar een probleem van gemaakt. Door een brand in januari heeft burgemeester Mayeur (PS) nu eindelijk een reden gevonden om te doen wat hij al langer wil: de buurt opkuisen en het een nieuwe bestemming geven.”
“De burgemeester doet wat hij wil. We kenden al het Stalinisme en daar is nu het Mayeurisme bijgekomen.”
Chez Léon tout est bon
Toch is het niet allemaal kommer en kwel in de Rue des Bouchers. Bij ‘Chez Léon’ lijken ze weinig last te ondervinden van de veelbesproken maatregelen. “Het is een goede zaak dat Brussel met het terrasverbod een striktere houding heeft aangenomen. Op die manier kunnen ze de rotte appels eruit halen en het imago van deze wijk oppoetsen”, aldus Rudy Van Lancker, uitbater van Chez Léon.
“Er zijn hier nu eenmaal een aantal zaken die met restaurant houden nog weinig te maken hebben en die enkel denken aan het geld.”
Geen slechte bedoelingen
Op het kabinet van Brussels schepen voor Stedenbouw Coomans de Brachène snappen ze de ergernis van sommige restauranthouders niet. “Wij hebben op 2 februari nog een overleg gehad met alle zaakwaarnemers. Daar hebben zij allemaal de kans gehad om vragen te stellen over de plannen van de stad met de straat. Wij hebben toen heel duidelijk gezegd geen slechte bedoelingen te hebben met de wijk”, zo vertelt kabinetsmedewerker Aline Glaudot. “Omwille van de veiligheidsvoorschriften zijn wij genoodzaakt de luifels en terrassen te verbieden.”
“Ook de werken aan het wegdek zelf hebben alleen maar als doel de straat aangenamer te maken voor iedereen. Wij vallen dus een beetje uit de lucht. Op 13 maart zullen wij trouwens een nieuwe bijeenkomst houden waarin meer uitleg zal worden gegeven over de werken die binnenkort zullen starten.”
-->Read more about: BRUZZ 24 , Brussel-Stad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.