Brussel vergroot de leeftijdsgroep voor personen die in aanmerking komen voor een coronavaccin. "Vanaf vrijdag kunnen 41-plussers een afspraak maken in alle vaccinatiecentra en kunnen 36-plussers zich inschrijven op de wachtlijst", zegt minister Alain Maron (Ecolo) aan BRUZZ. Intussen moeten aardig wat oudere twijfelaars nog over de streep getrokken worden.
41-plussers aan de beurt voor vaccin, 36-plussers op wachtlijst
Vorige week al was door het hoge aantal vrije slots beslist dat 41-plussers in vier vaccinatiecentra (Anderlecht, Sint-Pieters-Woluwe, Vorst en Schaarbeek) al terecht konden voor hun eerste coronaprikje. Vanaf volgende week geldt die leeftijdsuitbreiding voor alle Brusselse vaccinatiecentra. Dan mag deze nieuwe categorie ook de uitnodigingen in de bus verwachten.
Inschrijven vanaf vrijdag
De website van Bruvax zal vrijdagavond (vanaf 18 uur) aangepast zijn aan de nieuwe leeftijdsgrens. Al wie geboren is in 1980 of vroeger zal een afspraak kunnen maken via het inschrijvingsplatform. De inentingen voor deze doelgroep starten volgende week. De wachtlijst wordt opengesteld voor Brusselaars met geboortejaar 1985 (of vroeger).
Dat er in Brussel zo vroeg gestart kan worden met deze leeftijdsgroep heeft volgens de GGC niet alleen te maken met een lagere vaccinatiebereidheid, maar ook met de demografische samenstelling van het Gewest. De bevolking is hier jonger en dus kunnen andere leeftijdscategorieën sneller aan bod komen.
"Problemen door het coronavaccin blijven uit. Dat zal twijfelaars overtuigen"
Intussen maakt het Gewest blijvend werk van sensibilisering. “Momenteel gaat onze aandacht hoofdzakelijk naar het overtuigen van de 65-plussers die nog niet gevaccineerd zijn”, zegt minister van Gezondheid en Welzijn Alain Maron (Ecolo). In die groep is 74 procent gevaccineerd. “We doen ons best om boven de 80 procent te klimmen, maar gaan intussen voort met de jongere leeftijdsgroepen.”
Voorlopig zijn het vooral kleine initiatieven, zoals de lokale vaccinatiepunten in Sint-Joost en Molenbeek. "Kleine dingen kunnen een grote impact hebben", aldus Maron. "We rekenen ook op het effect van gewenning. Mensen wachten vaak af. We kennen allemaal meer mensen die gevaccineerd zijn. Toch blijven problemen door het coronaprikje uit. Dat zal ook twijfelaars overtuigen.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatiestrategie , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.