9 vragen: Alles wat je als Brusselaar moet weten over de nieuwe maatregelen

TRO
© BRUZZ
18/11/2021
Updated: 18/11/2021 18.30u

Een nieuw Overlegcomité betekent nieuwe maatregelen. Wat verandert er, welke impact heeft dat voor mij als Brusselaar en hoe zullen al die strengere maatregelen gehandhaafd worden? Dat en meer zetten we op een rij in dit vragenstuk.

Dit werd beslist

  • De mondmaskerplicht wordt uitgebreid naar iedereen van 10 jaar en ouder.
  • De locaties en situaties waarin je een mondmasker moet dragen, worden uitgebreid naar onder meer het nachtleven, schouwburgen, concertzalen, culturele centra, cinema's, musea, indoor pretparken, voetbalstadions en publieke en private evenementen voor 50 personen binnen en 100 personen buiten.
  • Indien mogelijk wordt het verplicht om vier dagen in de week te telewerken. Na 12 december wordt het drie dagen.
  • In april moet iedereen een derde vaccin gekregen hebben.
  • Alle maatregelen gaan in vanaf 20 november

Ik ben het overzicht volledig kwijt. Wanneer moet ik nu weer een mondmasker dragen?

Het mondmasker is terug in de horeca. Zittend aan tafel mag het af, maar wanneer je rechtstaat moet het opnieuw op. Dus ook wanneer je een Covid Safe Ticket (CST) gebruikt, moet je een mondmasker dragen. Het nachtleven krijgt een uitzondering wanneer discotheken of danscafés bij de ingang zelftests ter beschikking stellen.

Die verplichting van CST plus mondmasker geldt ook voor schouwburgen, concertzalen, culturele centra, cinema's, musea, indoor pretparken, voetbalstadions en publieke en private evenementen voor 50 personen binnen en 100 personen buiten. De uitgebreide mondmaskerplicht geldt dus voor onder meer Winterpret, wedstrijden van RSC Anderlecht of Union Saint-Gilloise, concerten in de Ancienne Belgique en trouwfeesten.

Die mondmaskerplicht geldt vanaf 20 november voor iedereen vanaf 10 jaar en ouder. Voorheen was de leeftijd 12 jaar. Of het mondmasker ook op school verplicht wordt, moeten de ministers van Onderwijs beslissen. In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel zijn mondmaskers al langer verplicht vanaf het vijfde leerjaar.

Gaat Winterpret nog door? En waar moet ik rekening mee houden?

Winterpret gaat door, zowel in het Ter Kamerenbos als het centrum van de stad. Maar ook hier is het CST plus mondmasker verplicht. Hoe de stad de controle van het CST praktisch gaat organiseren, is nog onduidelijk. Eerder werd wel al aangegeven dat ze op alle scenario’s voorbereid is.

Brussels schepen van Cultuur Delphine Houba (PS) over het doorgaan van Winterpret.

Wat moet ik doen voordat ik naar de Fuse, C12 of een andere club wil gaan?

Nachtclubs moeten vanaf 20 november niet alleen om een CST vragen, maar er ook op toezien dat iedereen binnen een mondmasker draagt. Maar “een mondmasker in een club is moeilijk werkbaar”, zei Koen Galle, communicatieverantwoordelijke van nachtclub C12 al aan BRUZZ. “Mensen drinken, worden dronken en dan wordt dat lapje stof voor de mond al snel bijzaak.

Als alternatief kunnen de nachtclubs en danscafés ook vragen dat iedereen die naar binnen wil een negatieve zelftest kan voorleggen. Hoe dat praktisch georganiseerd moet worden, weten ze echter nog niet. Galle: “We hebben nu twee dagen om ons voor te bereiden. We hebben een maximumcapaciteit van zo’n 1.000 personen. Het is dus bijzonder kort dag, zeker als we bijvoorbeeld een teststraat aan de ingang moeten opbouwen. En hoe moeten we al die mensen dan een test laten afnemen zonder dat de wachtrijen uitpuilen?”

Zorg er dus voor dat je zeker een CST op zak hebt, op tijd komt en voor de zekerheid ook een mondmasker bijhebt.

En concerten?

De optie van zelftests geldt niet voor concertzalen als de Ancienne Belgique. Daar zal sowieso een mondmasker gedragen moeten worden. Dat afzetten voor een drankje, is wel toegestaan.

Kan ik nog naar wedstrijden van RSC Anderlecht, Union Saint-Gilloise of RWDM gaan kijken?

In Nederland blijven voetbalstadions voorlopig leeg, maar hier is publiek nog altijd welkom. Wel geldt ook hier vanaf zaterdag een mondmaskerplicht op de tribune, een CST alleen is niet langer voldoende. Net zoals tijdens de paar wedstrijden waarin vorig seizoen publiek welkom was, zullen de stewards vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor de controle op het dragen van dat mondmasker.

De Ancienne Belgique in de Anspachlaan

| Ook in de AB zul je een mondmasker moeten dragen.

Over controle gesproken: hoe gaat politie, die momenteel actievoert tegen het personeelstekort en voor een hoger loon, dit handhaven?

De politiezone Brussel-Hoofdstad - Elsene wacht de officiële communicatie van de overheid in het Staatsblad nog even af voordat ze met zekerheid kan zeggen wat er voor hen verandert. Maar het lijkt erop dat vooral de uitgebreide mondmaskerplicht en de verplichte zelftests tot extra werk zullen leiden. “Momenteel voeren we drie verschillende types controles uit”, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. “We checken of de controle van het CST in een etablissement goed georganiseerd is, we bekijken of klanten het mondmasker dragen wanneer dat moet en of ze in het bezit zijn van een CST. Vermoedelijk zal dat nu wat uitgebreid moeten worden. We bekijken intern hoe we dat doen.”

Van de Keere geeft ook nog mee dat controles momenteel zowel in uniform als in burger plaatsvinden. En dat de politie zowel proactief zelf etablissementen bezoekt als afgaat op meldingen van burgers. Bij overtredingen volgt een boete voor de uitbater.

Wat verandert er op school?

In het Brusselse Nederlandstalige onderwijs niets. Er gold al een mondmaskerplicht vanaf het vijfde leerjaar. Die blijft gelden, maar jongere kinderen hoeven geen mondmasker te dragen.

Mag ik nog naar mijn werk gaan?

Dat hangt af van wat voor job je doet: voor een automonteur zal het anders zijn dan voor iemand die op kantoor werkt. Vanaf volgende week is vier dagen thuiswerk verplicht voor wie dat mogelijk is. Na 12 december moeten de mensen die dat kunnen nog drie dagen thuiswerken.

In april moet iedereen een derde vaccinatie gekregen hebben. Hoe zal dat in Brussel georganiseerd worden?

De derde dosis van het coronavaccin zal er voor iedereen komen tegen eind april of maart. Die prik wordt steeds gegeven met Moderna of Pfizer. Het zorgpersoneel en de 65-plussers zijn eerst aan de beurt. Daarna volgen de personen die een vaccin kregen van Johnson & Johnson of AstraZeneca. De bescherming van die vaccins neemt geleidelijk af, en bovendien is de afname sterker dan bij de vaccins van Moderna en Pfizer.

In augustus werden er in Brussel zes van de tien vaccinatiecentra gesloten. Vandaag zijn er nog vier open in het centrum van Brussel (Pacheco), Sint-Jans-Molenbeek, Vorst en Sint-Pieters-Woluwe. Om iedereen een derde prik te geven, zal vanaf maandag het vaccinatiecentrum in het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek opnieuw open gaan. Het personeel van de eerstelijnszorg zal vanaf dan op hun werk of in een van de vaccinatiecentra hun derde prik krijgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni