Wie gevaccineerd is met het Johnson & Johnson-vaccin zal in december een boosterprik krijgen. Nadien krijgen alle andere mensen een derde dosis. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdag beslist op de Interministeriële Conferentie (IMC). In Brussel gaat het over ongeveer 60.000 personen, onder wie ook dak- en thuislozen. De toediening van de extra prik wordt dus geen sinecure.
60.000 Brusselaars zullen boosterprik na J&J-vaccin krijgen
Lees ook: Meer gezinnen vinden geen onderdak: Tijana en haar kinderen sliepen maandagnacht op straat
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) beval dinsdag al een extra vaccin aan voor Belgen die eenmalig gevaccineerd zijn met het vaccin van Johnson & Johnson, ook mensen jonger dan 65 jaar. De ministers volgen dat advies dus.
Het extra vaccin zou minimaal twee maanden na de eerste vaccinatie moeten worden toegediend. De HGR adviseert de boosterprik te geven met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Uit een Amerikaanse studie, gepubliceerd in het vakblad Science, blijkt dat het coronavaccin van Johnson & Johnson zes maanden na de eerste (en voorlopig enige) prik nog maar voor 13,1 procent beschermt tegen een besmetting met het coronavirus.
Inzet mobiele teams
In Brussel is het vaccin van J&J ingezet door de mobiele teams die hulpbehoevende ouderen, dak- en thuislozen, sekswerkers en mensen zonder papieren inentten. Het is ook gebruikt in de vacci-bussen, waar mensen zonder afspraak terecht konden voor een prik, en in bepaalde vaccinatiecentra.
In totaal kregen zowat 60.000 mensen in Brussel een prik van Johnson & Johnson. In het hele land gaat het over ongeveer 363.000 mensen. Al die mensen moeten dit jaar dus nog een boostervaccin kunnen krijgen.
“Wij zullen bij de dak- en thuislozen dezelfde aanpak gebruiken als bij hun eerste vaccinatie. Er zijn vandaag nog altijd mobiele teams actief op het terrein om hen te vaccineren. Wij zullen die organisaties contacteren,” zegt woordvoerder Fatima Boudjaoui van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).
Midden december
Andere Brusselaars die een prik met J&J kregen, zullen voor hun boostershot terechtkunnen in de vaccinatiecentra. De uitnodigingen worden daarvoor verstuurd vanaf 15 december, zegt Boudjaoui. "Zoals in de andere gewesten."
Rond die tijd moet ook de boostervaccinatie bij dak- en thuislozen en bij sans-papiers starten. Hen allemaal opnieuw bereiken, wordt een hele opdracht, erkent de GGC. "Wij verwachten wel dat zij nu meer geneigd zullen zijn om zich te laten vaccineren, omdat ze na hun eerste prik al hebben gemerkt dat er weinig tot geen neveneffecten zijn", zegt Boudjaoui.
Iedereen derde prik
De ministers van Volksgezondheid zullen ook een globale visie uitwerken over de derde prik. "Op 27 november zullen we de operationalisering ervan bespreken," tweette Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die datum wordt aan BRUZZ bevestigd door Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.
Op dit moment is het aantal nieuwe, eerste prikken met Johnson & Johnson al afgebouwd in Brussel. In de vacci-bussen wordt vandaag meer en meer met Pfizer/BioNTech of Moderna gewerkt. "Maar bij personen van wie we niet zeker weten of we hen nog een tweede keer zullen zien, blijven we wel J&J toedienen", zegt Inge Neven. Het gaat dan vooral om mensen zonder papieren. De motivatie is dat één dosis J&J nog altijd een betere bescherming biedt dan slechts één dosis van een ander vaccin.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , boosterprik , johnson & johnson , Janssen-vaccin , boosterdosis , derde dosis , daklozen , mobiele teams