Hoewel het hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie Inge Neven op eenzelfde effect als in Frankrijk gehoopt had – een sterke stijging van het aantal vaccinaties – blijft de impact van de aankondiging van het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel voorlopig heel beperkt. “Het is nog te weinig geweten.”
| Een man op een Brussels terras toont zijn Covid Safe Ticket. Na de effectieve invoering, ergens in oktober, zal het CST nodig zijn om onder meer horecazaken, sportclubs, beurzen, culturele evenementen en woonzorgcentra te betreden.
In Frankrijk had de aankondiging van de ‘pass sanitaire’ een spectaculair effect. Nadat president Emmanuel Macron op 12 juli had bekendgemaakt dat alle Fransen vanaf begin augustus alleen nog met een gezondheidspas toegang zouden krijgen tot cafés, restaurants, bioscopen, rusthuizen, winkelcentra, vliegtuigen en langeafstandstreinen, maakten die avond zelf nog 1,1 miljoen Fransen een afspraak om zich te laten vaccineren.
Na die boost van de eerste dagen en weken is het vaccinatieritme bij onze zuiderburen opnieuw weer wat gedaald. Feit blijft dat terwijl Frankrijk begin juli amper 54 procent volledig gevaccineerden telde en daarmee aan de staart van het Europese peloton hing, het land intussen aan 74 procent zit.
Nauwelijks effect
Wallonië besliste afgelopen donderdag om, in navolging van het Brussels gewest, het CST vanaf midden oktober uit te breiden. Volgens de Waalse minister van Gezondheid Christie Morreale (PS) bleef ook deze aankondiging niet zonder gevolgen: in 24 uur werden er prompt vijfmaal zoveel vaccinatieafspraken gemaakt, vierduizend in plaats van achthonderd afspraken per dag. Ook gingen er prompt veel mensen zonder afspraak naar de Waalse vaccinatiecentra.
“Na uitleg van hun arts zijn patiënten vaak wel bereid om zich te laten vaccineren. Om te vermijden dat ze zich alsnog bedenken openden we deze week een vaccinatiepunt waar mensen meteen langs kunnen.”
In Brussel werd de uitbreiding van het CST een kleine drie weken geleden al gelanceerd. Na de effectieve invoering, ergens in oktober, zal het CST nodig zijn om onder meer horecazaken, sportclubs, beurzen, culturele evenementen en woonzorgcentra te betreden.
Maar de loutere aankondiging heeft in Brussel nauwelijks effect gehad op het aantal vaccinaties, erkent Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie.
Voorlopig is nog altijd maar zo’n 54 procent van de Brusselaars een eerste maal gevaccineerd. “Ik had op eenzelfde effect als in Frankrijk gehoopt, maar de impact blijft voorlopig beperkt,” zegt Neven. “De afgelopen tijd zaten we aan 9.500 à 10.000 prikken per week, vorige week kwamen we net boven de 10.000 uit. Dat is mooi, maar het is niet het objectief dat we voor ogen hadden.” Brussel wilde, met 16.000 prikken per week, tegen eind oktober een vaccinatiegraad van 65 procent behalen.
'Werk van één per één'
Neven benadrukt dat het Covid Safe Ticket in de eerste plaats bedoeld is als sanitaire maatregel die ervoor moet zorgen dat bepaalde economische sectoren open kunnen blijven. “Het CST wordt niet ingevoerd om mensen aan te zetten zich te laten vaccineren, wel opdat mensen veilig op restaurant zouden kunnen.”
Ze relativeert ook het succesverhaal van de Waalse gezondheidsminister. “Er is misschien een vervijfvoudiging van het aantal afspraken, maar het blijven kleine getallen.”
Volgens haar zal de impact van het CST in Brussel op de vaccinaties pas echt te zien zijn wanneer het CST daadwerkelijk van kracht wordt. “Het is nu nog onvoldoende bekend, veel Brusselaars maken geen gebruik van de traditionele media en weten niet dat het eraan komt. In Brussel heb je veel lokale actoren nodig om de mensen aan te spreken, te informeren en te overtuigen. Het is een werk van één per één.”
Snelle vaccinatie bij UZ Brussel
Ook in het UZ Brussel merkt CEO Marc Noppen dat een deel van de Brusselse bevolking nog steeds slecht geïnformeerd is doordat ze de publieke zenders en nationale media links laten liggen en zich beperken tot sociale media. “Het is zoals tijdens de Covidpieken. Toen merkten we ook dat veel patiënten, vaak mensen van allochtone origine, ofwel niet op de hoogte waren van de wetenschappelijke adviezen of ze niet vertrouwden. Vertrouwen kweken gaat traag.”
Uit een recente steekproef in het UZ bleek dat een kwart van de patiënten niet ingeënt is tegen corona. Noppen: “Na uitleg van hun arts zijn ze vaak wel bereid om zich te laten vaccineren. Om te vermijden dat die patiënten zich alsnog bedenken, openden we deze week een vaccinatiepunt waar mensen meteen langs kunnen voor hun eerste prik.”
Het nieuwe UZ-vaccinatiepunt blijft zeker tot eind oktober open. Ook niet-patiënten kunnen er terecht.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , covid safe ticket , CST , Inge Neven , Brusselse vaccinatiecampagne , vaccinatiebereidheid
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.