Wie komende zomer wil reizen, maar nog niet de kans heeft gehad om zich volledig te laten vaccineren, kan in een duizendtal apotheken terecht voor een snelle antigeentest. De bedoeling is om huisartsen en testcentra in de zomerperiode te ontlasten.
Apothekers nemen weldra snelle antigeentest af bij reizigers
In coronatijden de grens oversteken voor vakantie kan gewoon, op voorwaarde dat je ofwel volledig gevaccineerd bent, ofwel vlak voor afreizen een negatieve test kan voorleggen. Dat zorgde voor een stormloop van vakantiegangers op de testcentra. Ook de huisarts werd de voorbije weken druk gesolliciteerd. Straks zullen ook de festivalgangers zich moeten laten testen.
10.000 per dag
Apothekers willen een handje toesteken om de werklast in dokterspraktijken en testcentra te verminderen. Vrijwillig konden ze zich aanmelden om vervolgens een opleiding te volgen in het afnemen van snelle antigeentesten en het verwerken van de resultaten in de software. Een duizendtal apothekers schreef zich in en zal ten vroegste vanaf deze week testen aanbieden ter plekke.
Op die manier wil de federale regering de testcapaciteit aanzienlijk verhogen, vooral voor mensen die geen symptomen vertonen. "Als elk van de minstens 1.000 deelnemende apothekers tien testen per dag afneemt, dan vergroten we de totale testcapaciteit met maar liefst 10.000 per dag", weet ook Koen Straetmans, de voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).
De apotheker kan straks dus zelf in zijn apotheek met een lange staaf in de neus of de keel nagaan of je besmet bent met Covid-19. Het resultaat is na een kwartier gekend, komt in de apotheeksoftware en wordt naar het gezondheidsinstituut Sciensano verzonden. Het resultaat verschijnt enkele uren nadien op het COVID-testcertificaat, dat je kan raadplegen op de CovidSafeBE-app. Zo'n test kost je 25 tot 30 euro.
Waar je terecht kan, is op dit moment niet duidelijk. Ook niet in Brussel. "Omdat we nog niet goed weten welke apotheker deze week al operationeel is, of pas volgende week opstart. Het moest allemaal nogal snel gaan", vertelt Ann Herzeel van de Brusselse apothekersvereniging. Ook in haar Molenbeekse apotheek nemen ze pas volgende week antigeentesten af. De vereiste software hapert nog. "En ik doe liever geen half werk."
PCR-rest blijft de norm
Nog andere Brusselse apothekers willen eerst nog eens proefdraaien in een testcentrum, om de staalafname volledig onder de knie te hebben. De opleiding hebben ze in spoed pas afgelopen weekend gehad. In de loop van de week zal een lijst van deelnemende apotheken gepubliceerd worden. Met een sticker op de deur of vitrine maken apothekers duidelijk of je er een snelle antigeentest kan nemen.
De PCR-test blijft weliswaar de norm, want wordt in alle Europese landen aanvaard. Elke Belg die nog niet de kans heeft gekregen om volledig gevaccineerd te zijn, krijgt twee PCR-testen terugbetaald. Je blijft zelf verantwoordelijk om na te gaan of het land van bestemming (en de transitlanden) snelle antigeentesten aanvaarden en hoelang het COVID-testcertificaat er geldig is.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving , snelle antigeentesten apotheker , reizen corona , festival corona
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.