De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) verzet zich met klem tegen het voorstel van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om apothekers de toelating te geven om te vaccineren. "Dit houdt ernstige risico's in voor de patiënten", klinkt het. In Brussel is men milder. "Het is laagdrempelig."
Artsensyndicaten niet opgezet met beslissing om apothekers te laten vaccineren
Vandenbroucke kondigde vrijdag aan dat hij werk maakt van een wetswijziging die ook apotheken moet toelaten om coronavaccins toe te dienen. Die maatregel moet huisartsen toelaten om zich meer op hun kernopdrachten te focussen, zo is de redenering. Maar BVAS is niet te spreken over de plannen van de minister: "Dit houdt ernstige risico's in voor de patiënten. Het is bovendien een regelrechte kaakslag aan het adres van de artsen."
"Vaccineren is een medische handeling die alleen door artsen of door verpleegkundigen onder het toezicht van artsen uitgevoerd kan worden", zegt Luc Herry, voorzitter van het syndicaat. "Omwille van het risico op nevenwerkingen, contra-indicaties en complicaties is het vereist dat een arts aanwezig is die snel kan diagnosticeren en behandelen."
"Een apotheker heeft die competenties niet en een korte spoed-opleiding tot vaccinator zal daar weinig aan veranderen. Het is overigens zeer de vraag wat die zogenaamde opleiding voorstelt", klinkt het nog.
'Vertrouwd met hun apotheek'
De Brusselse huisartsenkring is minder pessimistisch. Annemie Deleenheer, ondervoorzitster van de Brusselse Huisartsenkring, juicht het initiatief van Vandenbroucke net voorzichtig toe. "Heel wat Brusselaars zijn vertrouwd met hun apotheek. Het is een pak laagdrempeliger", zegt ze in een reactie aan BRUZZ. "Zolang alle medische voorwaarden gerespecteerd worden en het praktisch haalbaar blijkt - dat wil zeggen: voldoende ruimte, geschoold personeel en een goede logistieke opvolging - zie ik niet in waarom dit een slechte zaak zou zijn."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , apothekers , Brusselse huisartsenkring