De Verenigde Staten hebben aan Belgische gezondheidsinstellingen gevraagd om hun ambassadepersoneel voorrang te geven in de vaccinatiestrategie. Die aanvraag is geweigerd. Dat verneemt BRUZZ uit goede bron.
België weigert prioritaire vaccinatie van Amerikaans ambassadepersoneel
Lees ook: Einde van een traditie: Brusselse Amerikanen volgen verkiezingen liever thuis dan op party
In de Amerikaanse ambassade werken niet enkel Amerikaanse diplomaten, maar ook lokale, Belgische medewerkers. Die laatsten vallen gewoon onder onze nationale vaccinatiestrategie en komen dus pas aan de beurt met de rest van de gezonde bevolking.
De Amerikanen wil echter al het personeel in de ambassades snel gevaccineerd krijgen en heeft ook die vraag gesteld aan de Belgische overheid. Dat blijkt uit enkele e-mails die de afgelopen dagen zijn verstuurd vanuit de Amerikaanse ambassade naar politieke instanties.
Maar de Amerikanen krijgen nul op het rekest. "De ambassade werd geïnformeerd dat de Belgische overheid NIET toelaat dat diplomatieke missies in België zelf hun lokaal aangestelde medewerkers vaccineren, die geen speciale verblijfsvergunning hebben van de Directie Protocol", valt te lezen in een interne nota van de ambassade. Die nota bereikt onze redactie via een lokaal aangestelde werknemer. "Tot op heden is de Belgische regering het eerste land dat weigert aan een VS ambassade om zijn lokale personeel te laten vaccineren."
Een goed geïnformeerde bron uit de vaccinatiestrategie bevestigt aan BRUZZ dat de vraag rond prioritaire vaccinatie inderdaad is gesteld in verschillende e-mails, maar dat ze is geweigerd. Het kabinet van federaal minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) kan de aanvraag en het antwoord erop niet bevestigen. Ook de ambassade in Brussel kan aan BRUZZ geen officiële verklaring afleggen. “Wij mogen hier niet zelf over praten”, klinkt het.
Geen prioriteit
Vorige maand schreven Amerikaanse media al dat de Verenigde Staten in meerdere landen hebben gevraagd om hun personeel – zowel diplomaten als lokale medewerkers – voorrang te geven in de vaccinatie. Heel wat diplomaten zouden daar zelf om hebben gevraagd. Ze voelen zich benadeeld omdat enkele collega’s in Washington wel al gevaccineerd zijn.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken beloofde toen aan zijn diplomaten dat er zo snel mogelijk vaccins geleverd zouden worden in alle ambassades en consulaten wereldwijd. Omwille van tragere leveringen hebben sommige Amerikaanse ambassades alvast zelf vaccins aangevraagd bij de lokale overheden, zo schrijft The Washington Post op 17 februari. Zeker dertien landen zouden daarmee hebben ingestemd, aldus de krant.
"In het algemeen geven wij geen prioriteit aan bedrijven of bepaalde groepen"
België hoort daar dus niet bij. In ons land krijgen voorlopig alleen zorgmedewerkers en politieagenten voorrang in de vaccinatiestrategie. "In het algemeen geven wij geen prioriteit aan bedrijven of bepaalde groepen", zegt woordvoerster Gudrun Briat van de nationale taskforce vaccinatie.
Hoeveel lokale medewerkers er voor de Amerikaanse overheid in Brussel werken, kan de ambassade niet meedelen.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , Amerikaanse ambassade , Ambassade van Verenigde Staten , vaccinatiestrategie , prioritaire vaccinatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.