Vanaf maandag 7 maart zal de coronabarometer op geel staan. Dat houdt in dat bijna alle coronamaatregelen verdwijnen. Het Covid Safe Ticket zal vanaf maandag niet meer van toepassing zijn en mondmaskers zullen op de meeste plaatsen niet meer verplicht zijn.
Bijna alle coronaregels verdwijnen maandag
Vanaf maandag gaan er nieuwe versoepelingen in. Het Overlegcomité van de regeringen zat vrijdagmiddag bijeen om de versoepelingen te bespreken. Eerder was al duidelijk gebleken dat de regeringen zouden beslissen om de coronabarometer op geel te zetten, alhoewel het aantal ziekenhuisopnames nog boven de drempel van 65 per dag ligt met gemiddeld 144 op 3 maart.
Volgens de coronabarometer zou code geel pas ingaan bij minder dan 65 ziekenhuisopnames per dag en minder dan 300 patiënten in intensieve zorg. Alleen dat laatste is het geval. Het Nationaal Crisiscentrum verwacht dat we tegen 20 maart onder 65 ziekenhuisopnames duiken.
"Het is een belangrijke bladzijde die we omslaan, een symbool van onze veerkracht"
Toch geldt code geel vanaf maandag, bevestigde premier Alexander De Croo (Open VLD) tijdens de persconferentie na het Overlegcomité. Dat betekent dat er vanaf dan zo goed als geen beperkingen meer gelden.
Het Covid Safe Ticket zal in geen enkele sector nog van toepassing zijn. Bij concerten en andere evenementen zullen er geen publieksbeperkingen meer zijn, maar CO2-meters blijven wel verplicht bij bepaalde binnenevenementen.
Brede mondmaskerplicht verdwijnt
Verder verdwijnt de mondmaskerplicht zo goed als overal vanaf maandag. Zowel in het onderwijs als in de winkels zullen de mondkapjes niet meer verplicht worden. "Dat betekent dat leerkrachten en leerlingen vanaf maandag kunnen terugkomen uit de vakantie met frisse lucht," aldus De Croo. Alleen in het openbaar vervoer en in de zorgsector blijven de mondmaskers nog even verplicht.
Voor medisch kwetsbare groepen blijven FFP2-maskers aangeraden. Die beschermen, anders dan gewone mondkapjes, immers ook de drager. "Op plaatsen waar het niet mogelijk is om afstand te houden, waar mensen samenzijn in drukke binnenruimtes, blijft het aangeraden om een mondmasker te dragen," zei de premier.
Einde federale fase
De premier kondigde tijdens de persconferentie ook het einde van de federale fase van het crisisbeheer aan. "Vanaf eind volgende week bevinden we ons niet meer in een noodsituatie. Dat betekent het einde van de federale fase op 13 maart, precies twee jaar na het ingaan ervan."
"Niemand weet hoe de herfst zal evolueren, maar eind volgende week kunnen we de federale fase achter ons laten," aldus de premier nog. "Het is een belangrijke bladzijde die we omslaan, een symbool van onze veerkracht." De premier bedankte nogmaals allerlei bevolkingsgroepen, van het zorgpersoneel tot vrijwilligers en mensen in de logistieke sector, voor de "monumentale inspanningen" die zij geleverd hebben.
Vervoort: 'Tijd voor optimisme'
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) woonde de persconferentie bij "met gemengde gevoelens." "Na twee jaar vergaderen en uitdagingen aanpakken – elke keer dachten we dat het einde in zicht was en toen kwam de volgende golf – is het nu ongetwijfeld tijd voor optimisme,", zei Vervoort. "Nu komen we er stilaan uit."
Maar alhoewel de epidemiologische situatie tot optimisme leidt, beseft de Brusselse minister-president dat de socio-economische gevolgen van de coronapandemie zich nog een tijdlang zullen laten voelen. "De komende weken blijft het belangrijk om economische steun te voorzien voor de zwaar getroffen sectoren, als de cultuur-, evenementen- en hotelsector. Wij blijven aan hun kant staan."
Reisregels versoepeld
Los van de coronabarometer kondigde premier De Croo nog aan dat de reisregels vanaf 11 maart worden aangepast. Zo vervalt de algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen.
Het PLF zal enkel nog moeten ingevuld worden voor wie naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat. De aanpassing van de reisregels betekent volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke een stuk "minder paperasserij" voor reizigers.
De Vooruit-minister wijst er wel op dat bijvoorbeeld landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan niet op die witte lijst staan. Voor die landen blijft het PLF dus wel nodig. "Maar voor de vele mensen die in Europa reizen, zal het PLF dus niet meer nodig zijn", aldus Vandenbroucke.
Ook de test- en quarantaineverplichtingen vallen weg voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie geldige COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel). "Wie niet in het bezit is van een van deze certificaten en je komt als Belg uit een land dat donkerrood is, dan is er nog wel een testverplichting. Maar voor de rest is het gewoon het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) tonen", aldus Vandenbroucke.
Voor mensen die uit landen komen met zogenaamde verontrustende varianten (Variants of Concern of VOC), blijven wel de specifieke test- en quarantaineregels gelden.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , overlegcomité , overlegcomité 4 maart , coronacrisis , coronapas , CST , covid safe ticket , mondmaskers , mondmasker coronavirus