Het Brussels Gewest gaat toch niet enkel vaccineren per leeftijd, zoals minister Alain Maron (Ecolo) eerder opperde bij zijn collega-gezondheidsministers. Dat wil zeggen dat risicopatiënten een aparte uitnodiging gaan krijgen. Huisartsen vragen snel om duidelijkheid. “Wij worden overstelpt met vragen.”
Brussel gaat risicopatiënten toch apart uitnodigen voor vaccin
Brusselaars met onderliggende aandoeningen zullen in de loop van de komende weken een uitnodiging krijgen om zich vanaf april prioritair te laten vaccineren. Dat zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. “De aanpak blijft zoals gepland: we vaccineren volgens leeftijd, maar nemen de comorbiditeiten erbij.” Risicopatiënten tussen de 45 en 65 jaar kunnen dus binnenkort, gelijktijdig met de 65-plussers, een uitnodiging verwachten.
Nochtans had bevoegd minister Alain Maron begin deze maand voorgesteld om de risicogroepen niet afzonderlijk te vaccineren. Hij stelde voor om enkel te vaccineren op basis van leeftijd. Het kabinet van federaal minister Frank Vandenbroucke (SP.A) laat weten dat de interministeriële conferentie volksgezondheid niet ingaat op die vraag. “Wij hebben woensdag herbevestigd wat er altijd gezegd is geweest sinds december”, zegt woordvoerder Arne Brinckman. Dat wil zeggen: risicogroepen krijgen voorrang.
Die beslissing betekent dat Brussel zijn risicopatiënten moet beginnen uitnodigen. “Wij hebben nog geen officiële lijst gekregen met chronische aandoeningen die we moeten selecteren”, zegt ondervoorzitster Anne Marie Deleenheer van de Brusselse huisartsenkring daarover. “We worden overstelpt met telefoontjes van patiënten die willen weten of hun ziekte in aanmerking komt en of de uitnodigingen al verstuurd zijn.”
Via mutualiteiten
“Deze week gaan we geen nieuwe uitnodigingen versturen”, zegt Inge Neven, die nog niet kan zeggen wanneer de risicopatiënten hun brief dan wel in de bus krijgen. “We bekijken dag per dag in functie van de stock vaccins hoeveel nieuwe uitnodigingen we kunnen versturen.” De risicopatiënten staan vanaf 2 april op de vaccinatieplanning in het hele land. In Brussel houdt Neven het vorolopig op "april".
“De gegevens staan klaar, we wachten alleen nog op een interfederaal akkoord", zegt Neven. Tijdens het interministerieel overleg van woensdag is een lijst met risico-aandoeningen opgesteld, maar die lijst vraagt nog een laatste akkoord. Met die lijst van aandoeningen moeten de mutualiteiten de risicopatiënten gaan selecteren op basis van hun medicatiegegevens. Huisartsen kunnen zich baseren op het medisch dossier van de patiënt.
"Ik vermoed dat sommige patiënten een verklaring op eer gaan moeten geven aan hun ziekenfonds"
Specifiek in Brussel stelt zich wel het probleem dat bijna een derde van de mensen geen eigen huisarts heeft. Van deze patiënten hebben zij geen afzonderlijk medisch dossier. Afhankelijk van de definitieve lijst met risico-aandoeningen zal ook moeten blijken of de mutualiteiten de medicatiegegevens vlot kunnen filteren.
Voor bepaalde aandoeningen, zoals obesitas, krijgen mensen niet altijd medicatie. Verder kan eenzelfde medicijn soms tegen verschillende ziektes werken. "De mutualiteiten kunnen moeilijk weten of een bepaalde medicatie voor hartproblemen dient, of voor gewone hypertensie", zegt huisdokter Deleenheer. "Ik vermoed dat sommige patiënten een verklaring op eer gaan moeten geven aan hun ziekenfonds."
Gratis nummer
"Mensen die geen medicatie krijgen voor hun ziekte, kunnen bellen naar de mutualiteit”, zegt Inge Neven. Maar nu nog niet. “De bedoeling is niet dat mensen nu al beginnen te bellen, want we wachten nog op het definitief akkoord.”
Voor Brusselaars zonder huisarts blijft het gratis nummer 1710 in gebruik. Via dat nummer krijgen ze een huisarts toegewezen. Heel wat Brusselse huisartsen hebben echter een patiëntenstop en nemen er niemand meer bij. “Makkelijk zal het niet worden om alle risicopatiënten op een week of twee te selecteren", zegt Deleenheer. "Ik denk vooral dat er snel een geruststelling moet komen naar de bevolking toe, zodat mensen weten dat alle informatie nog volgt en wanneer dan."
Twee weken winst
Woensdag is ook beslist dat er voortaan tussen de eerste en tweede dosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin 35 dagen in plaats van 21 komen te zitten. Over die beslissing zegt Inge Neven dat Brussel hiermee eenmalig twee weken winst boekt in de planning.
"Personen die nu al een eerste dosis van het Pfizer-vaccin hebben gehad, zijn nog altijd drie weken later welkom voor hun tweede dosis", verduidelijkt Neven. "We bekijken donderdagavond vanaf wanneer we de termijn optrekken naar vijf weken voor nieuwe vaccinaties."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatiestrategie , risicopatiënten , vaccinatie risicopatiënten , Inge Neven , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.