De Brusselse gezondheidsinspectie is in gesprek met hogescholen en universiteiten om er vanaf september jongeren te gaan vaccineren. Dat zou kunnen met de vacci-bus. Er leeft ook een idee om vaccinaties te organiseren rondom enkele secundaire scholen, maar dan enkel voor de leerkrachten en ouders.
Brussel plant vaccinatiecampagne in hoger onderwijs vanaf september
Dat heeft Inge Neven van de gezondheidsinspectie dinsdag gezegd. De vaccinatiegraad bij de Brusselse jongeren ligt beduidend lager dan bij de oudere leeftijdsgroepen: van de Brusselse 18- tot 44-jarigen is nu nog maar de helft minstens één keer gevaccineerd, ten opzichte van 70 procent bij de 45-plussers. De voorbije week is bij de jongste groep ook weinig winst geboekt: de vaccinatiegraad is daar maar met 2 procentpunten gestegen. Ondertussen stijgen de besmettingen en zijn die het hoogst bij twintigers en dertigers.
De gezondheidsinspectie wil daarom alle bestaande acties voortzetten en opschalen om de jongeren te overtuigen zich te laten vaccineren. Aangezien de meeste vaccinatiecentra in september de deuren sluiten, verschuift de focus vooral naar kleinere, lokale acties. Zoals de vaccinatiebussen.
Eén piste is om de vacci-bus in de buurt van hogescholen en universiteiten te parkeren. Daarover zijn gesprekken lopende, bevestigt Neven.
De VUB zegt alvast aan BRUZZ dat ze openstaat voor dit soort acties. "Wij moedigen al onze studenten aan om zich te laten vaccineren. Een hoge mogelijke vaccinatiegraad zal bijdragen om een zo normaal mogelijk academiejaar te hebben", zegt vicerector onderwijs Jan Danckaert. "We staan dus zeker ook open voor alle initiatieven die helpen om dat doel te bereiken."
"Wij denken aan voorzieningen om de ouders en leerkrachten te vaccineren rond enkele grotere, secundaire scholen"
Op middelbare scholen kan de Brusselse administratie niet zelf voor vaccinaties zorgen. Dat vraagt verder politiek overleg en moet in principe door de CLB’s gebeuren. De gezondheidsinspectie overweegt wel om vaccinatiemomenten in de buurt van scholen te organiseren. “Wij denken aan voorzieningen om de ouders en leerkrachten te vaccineren rond enkele grotere, secundaire scholen”, aldus Neven. De ouders zouden daar ook informatie kunnen krijgen over de vaccinatie van hun tieners.
Vacci-bus
Daarnaast gaan de lopende bewustmakingsacties voor jongeren, zoals de sociale mediacampagnes, gewoon door. De vaccinatiebussen stoppen deze week aan het De Brouckèreplein, de Naamsepoort en opnieuw op de Zuidfoor. “We staan op plaatsen waar veel jongeren passeren. Er worden veel mensen aangesproken rond de bus”, zegt Inge Neven.
"Ik ben ervan overtuigd dat er nog een sneeuwbaleffect zal komen"
De vijf vacci-bussen konden vorige week samen ongeveer 1.000 mensen inenten. Een week eerder waren dat er nog maar 600.
Toch hebben de bussen nog geen overdonderende impact op de jongeren, geeft Neven toe. “Ik ben ervan overtuigd dat er nog een sneeuwbaleffect zal komen.” Zelfs voor jongeren die beslissen om zich nog niet te laten vaccineren, is het een kans op een gesprek, zegt ze. “Zoals we nu bij de 65-plussers zien, kan die sensibilisering op langere termijn wel effect hebben.” Van de Brusselse 65-plussers is nu 80 procent zeker een keer gevaccineerd.
Tenslotte komen er nog extra vaccinatiemomenten in bedrijven en verenigingen. Ook gemeenten en gewestelijke administraties kunnen zo’n vaccinatie op kantoor aanvragen. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) gaat dat alvast voor de eigen collega’s doen, zegt Neven. “We willen het goede voorbeeld geven.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Onderwijs , Inge Neven , start academiejaar , VUB , studenten , vaccinatie jongeren , vaccinatie op school
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.