De eerste risicopatiënten werden deze week in Brussel al gevaccineerd. Dat is een week sneller dan in Vlaanderen. Maar wie zitten er in die risicogroep? Hoe weet ik of ik daarvoor in aanmerking kom? En wat betekent het voor Brussel dat het AstraZeneca-vaccin alleen nog aan 55-plussers wordt toegediend? Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie legt uit.
Brussel zet week eerder dan Vlaanderen eerste vaccins bij risicopatiënten
Afgelopen vrijdag werden de eerste uitnodigingen voor een coronavaccin naar Brusselaars met onderliggende aandoeningen verstuurd. In verschillende vaccinatiecentra werden deze week al enthousiastelingen uit die groep gespot die direct hun eerste vaccin kregen. "Ik ben blij dat ik hier eindelijk ben," zei Diane, die onderdeel uitmaakt van de risicogroep, nadat ze juist haar eerste prikje had gekregen in het centrum op de Heizel. "Ik maak me geen zorgen."
Brussel is een weekje sneller met het vaccineren van de risicogroep dan Vlaanderen, waar ten laatste 15 april de eerste risicopatiënt gevaccineerd wordt. Een klein verschil, zeker in de wetenschap dat er al ruim 3 maanden gevaccineerd wordt. “Brussel heeft een wat jongere bevolking en een lagere vaccinatiebereidheid,” verklaart Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie. “Wij moeten al iets breder uitnodigingen versturen om dezelfde vaccinatiegraad te bereiken als Vlaanderen. We nodigen nu de risicopatiënten al uit om onze vaccinatiecentra zeker vol en bezig te houden.”
Wie zijn dat?
Maar wie zijn dat dan allemaal, die risicopatiënten? Op de infowebsite van het gewest over de vaccinatiestrategie, staat de volledige lijst met aandoeningen. Onder meer mensen die ouder zijn dan 45 jaar met obesitas of diabetes type I en II staan daarop. Iedereen ouder dan 18 met AIDS of HIV, chronische nier-of leverziektes en bloedkanker is ook risicopatiënt.
Via de huisartsen of mutualiteiten zouden mensen met die aandoeningen normaal gezien op de lijst met risicopatiënten moeten belanden. In heel het land gaat het om zo’n 1,5 miljoen Belgen. Sinds vandaag is het op Myhealthviewer mogelijk om te zien of je daadwerkelijk op de lijst met risicopatiënten bent beland. De website werkte donderdag wel wat traag. “Wie daar nog niet op staat, maar daar volgens zichzelf wel op zou moeten staan, neemt het best meteen contact op met de huisarts,” aldus Neven.
Myhealthviewer is bedoeld om juist de huisartsen te ontlasten. “Iedereen die wél op die lijst staat, weet immers dat zijn uitnodiging er nog aankomt. Dat hoeft niet direct te zijn, maar hij komt er wel aan. Zij hoeven dan ook niet naar de huisarts te bellen.”
AstraZeneca
Wie ook al eens naar hun huisarts durven bellen, zijn mensen die zich ongerust maken over het AstraZeneca-vaccin. Woensdag werd beslist om dat de komende maand alleen nog toe te dienen aan 55-plussers. “We krijgen daar wel wat telefoontjes over,” aldus Neven. “Er zijn ook wat afzeggingen geweest. Maar we kunnen niet meer doen dan zeggen dat wij het vertrouwen behouden en de mensen geruststellen. We kunnen niemand verplichten om zich te laten vaccineren."
De jongere risicopatiënten komen voorlopig niet meer in aanmerking voor AstraZeneca. Neven: “We hebben slechts een 90-tal mensen moeten herboeken in heel Brussel. Maar het verandert weinig voor onze werking. Omdat het voorlopig ook maar voor een maand is, valt de impact mee.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronacrisis , coronavirus , corona , vaccinatie , coronavaccin , Inge Neven , risicopatiënten , vaccinatie risicopatiënten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.