Brusselse ziekenhuizen pro coronapas bezoekers: 'Maar dan ook voor zorgpersoneel'

EC
© BRUZZ
13/09/2021

Wie een patiënt in het ziekenhuis wil bezoeken, heeft daar binnenkort wellicht een Covid Safe Ticket voor nodig. Dat heeft de Brusselse regering vorige week aangekondigd en de vraag leeft nu ook bij de Vlaamse zorgkoepels. De Brusselse ziekenhuizen sluiten erbij aan, maar willen vooral opschieten met de verplichte vaccinatie van hun personeel. "Als je een vaccinatiebewijs van de bezoekers vraagt, moet dat ook voor het zorgpersoneel."

Het gebruik van een Covid Safe Ticket (CST) wordt in Brussel uitgebreid vanaf 1 oktober, vooral in de horeca en evenementensector. De Brusselse regering wil het ticket mogelijk ook verplichten voor bezoekers in de ziekenhuizen. In Vlaanderen sluiten de verschillende zorgkoepels zich daarbij aan. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) noemt het CST in de ziekenhuizen “een goed voorstel”. Dat zei hij aan VRT NWS.

“Ook wij zijn voorstander van een Covid Safe Ticket voor bezoekers”, zegt woordvoerder Jennyfer Doria Tilleux van de Brusselse Europaziekenhuizen. “Voor patiënten ligt dat moeilijk, want we gaan niemand tijdige zorg ontzeggen. Er zijn trouwens patiënten die net naar ons komen om zich te laten vaccineren.”

Wat en wie er precies gecontroleerd moet worden aan de ziekenhuisdeuren, is nog niet helemaal afgelijnd door de Brusselse regering. Zo is het niet duidelijk of eventuele begeleiders, die meekomen naar een consultatie in het ziekenhuis, het coronapaspoort zullen moeten voorleggen. “Wij hebben voorlopig niet meer informatie gekregen over de toepassing van het Covid Safe Ticket in de ziekenhuizen”, zegt hoofdarts Kenneth Coenye van de Kliniek Sint-Jan.

Bezoekregels

De Iris Ziekenhuizen Zuid zijn wel al bezig met de nodige voorbereidingen om alle bezoekers op hun vier sites vanaf 1 oktober te kunnen controleren. “Zo zijn we klaar als het nodig is”, zegt woordvoerder Delphine Jarosinski. “Wij hopen dat we onze bezoekregels kunnen aanpassen eens het CST verplicht wordt.”

"We weten dat bezoek het herstel van de patiënten ten goede komt”

Delphine Jarosinski, Iris Ziekenhuizen Zuid

Op dit moment mogen hun patiënten nog altijd maar één bezoeker per dag ontvangen. Voor patiënten met een langdurige hospitalisatie is er zelfs maar één bezoekdag per week.

“Dat doen we voor de veiligheid, maar we weten dat bezoek het herstel van de patiënten ten goede komt. Veel van onze patiënten hebben tijdens de eerste en tweede coronagolf erg afgezien van het gebrek aan bezoek”, zegt Jarosinski. “Met het Covid Safe Ticket willen we daarom het aantal bezoekers of bezoekdagen per patiënt uitbreiden.”

Het UZ Brussel is dat niet van plan - met of zonder coronapas. “Wij houden de bezoekerspolicy heel strak omdat wij in het verleden gezien hebben dat één van de bronnen van infectie in het ziekenhuis net bezoek was”, zegt Noppen. In de Europaziekenhuizen zal die discussie pas volgen wanneer de regels over het CST duidelijker zijn, klinkt het. De ziekenhuizen van Chirec vragen dan weer om een uniforme regeling voor alle ziekenhuizen.

"De politiek moet de moed hebben om de bezoekregels zelf te versoepelen als er een coronapas komt", vindt medisch directeur Philippe El Haddad. "Wij vragen begrip voor de patiënten op de afdelingen geriatrie of oncologie, die enorm lijden onder het weinige bezoek."

Zorgpersoneel

De bezoekers zijn natuurlijk niet de enigen die het ziekenhuis binnenkomen. Van het eigen Brussels ziekenhuispersoneel is nog een grote groep niet gevaccineerd. "Wij kunnen niet al onze 2.000 medewerkers elke dag om een Covid Safe Ticket vragen", zegt Tilleux van de Europaziekenhuizen. Daarvoor wachten ze op de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.

"Als je er niet in slaagt om je eigen personeel voor 100 procent te vaccineren, dan is het niet heel logisch om aan bezoekers een Covid Safe Ticket te vragen”

Kenneth Coenye, hoofdarts Kliniek Sint-Jan

Kenneth Coenye lg

In de Europaziekenhuizen is nu 80 procent van het personeel gevaccineerd, schat Tilleux, en 97 procent van de artsen. Door de vele personeelswissels van de laatste weken is er geen actueel zicht op de aantallen.

Ook de Iris Ziekenhuizen Zuid weten alleen wie er intern gevaccineerd is. Dat is nog maar 72 procent van het totale personeel. "We mogen niet opvragen wie daarbuiten is ingeënt, bijvoorbeeld op vakantie of in de eigen gemeente. We schatten dus dat het er meer zijn", zegt Jarosinki. Hun medisch directeur wil in ieder geval naar de 100 procent. In de verschillende sites van Chirec is nu 82 procent van het personeel ingeënt, zegt medisch directeur El Haddad.

“Als je er niet in slaagt om je eigen personeel voor 100 procent te laten vaccineren, dan is het niet heel logisch om aan bezoekers, die maar een kort contact hebben met de patiënt, een Covid Safe Ticket te vragen”, zegt hoofdarts Coenye van de Kliniek Sint-Jan. El Haddad sluit zich daarbij aan. "Als je een vaccinatiebewijs van de bezoekers vraagt, moet je dat ook bij de zorgverleners verplichten", vindt de directeur van Chirec.

In heel Brussel liggen nu 222 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 74 op intensieve zorg. Volgens Coenye is ongeveer 95 procent van hen niet gevaccineerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni