De meeste contactberoepen zullen weer toegestaan zijn vanaf 1 maart. Maar of de sekswerkers daar ook onder vallen, blijft onduidelijk. Zij worden nergens expliciet vernoemd. Na de vorige lockdown heropenden zij pas gelijktijdig met de horeca.
Burgemeester Jodogne over onduidelijke situatie sekswerkers: 'Wij zijn hypocrisie moe'
Opnieuw leidt de afwezigheid van een officieel statuut voor sekswerkers in België tot onduidelijkheid. Terwijl inmiddels duidelijk is dat niet-medische contactberoepen vanaf 1 maart weer van start zullen mogen, blijft er verwarring over of prostitutie daar nu wel of niet onder valt.
"We zijn de hypocrisie rond prostitutie moe," zegt Cécile Jodogne (Défi), burgemeester van Schaarbeek, aan De Standaard. "Kan iemand me zeggen wat ik moet doen met de 'salons voor prostitutie' in de Aarschotstraat, als de massagesector heropent? Waarin schuilt het verschil tussen een intieme tantramassage en een erotisch contact als het op afstandsregels aankomt?"
Gemeentes
Omdat sekswerkers officieel geen statuut hebben in België, kan niet zonder meer worden verondersteld dat zij onder de niet-medische contactberoepen vallen. Zij worden ook niet expliciet genoemd in de communicatie. Op vraag van sekswerkerscollectief Utsopi verduidelijkte minister van Middenstand (MR) dat sekswerk niet onder massage valt en voorlopig dus nog niet open zou kunnen.
Na de vorige lockdown werd de prostitutie pas heropend samen met de horeca, omdat sekswerk vanaf dat moment nergens meer expliciet genoemd werd als verboden activiteit. De gemeentes zelf voerden toen strikte protocollen in en hanteerden hun eigen regels. Nu liet bijvoorbeeld Antwerpen ook al weten dat het prostitutie nog niet zou toelaten.
Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Gezondheid , sekswerkers , prostitutie , coronavirus , corona , coronacrisis