De epidemiologische situatie in Brussel stabiliseert, al blijven de coronacijfers nog steeds hoog. Dat blijkt vrijdag uit de meest recente stand van zaken van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).
Coronacijfers in Brussel stabiliseren
Lees ook: Minder dan tien coronadoden per dag
De incidentie (d.w.z. het aantal besmettingen per 100.000 inwoners) in Brussel is lichtjes gezakt van 565 op 17 september tot 541 op 24 september. Vooral jongeren tot en met 19 jaar testten vaker positief in de hoofdstad. De positiviteitsratio bleef stabiel op 6,6. De R-waarde ligt op 0,95, wat betekent dat de epidemie aan kracht inboet.
Ook het aantal ziekenhuisopnames zit in een dalende trend. Op 23 september lagen 203 Brusselaars in het ziekenhuis tegenover 217 een week eerder. Ook de bezetting op intensieve is gestabiliseerd, van 64 vorige week naar 60 nu. Wel stierven er afgelopen week meer mensen, 13 tegenover 8 vorige week.
Vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest blijft wel sputteren, met 67 procent van de volwassenen die minstens een dosis heeft gekregen en 64 procent die volledig is ingeënt. Vooral in de jongste leeftijdsgroep - 12- tot 17-jarigen - is er nog veel werk, met amper 32 procent die minstens een dosis heeft gekregen, 22 procent van de Brusselse 12- tot 17-jarigen is volledig gevaccineerd.
Om de vaccinatiegraad verder op te krikken, geeft Brussel elke Brusselaar die zich voor 31 oktober laat vaccineren recht op een gratis PCR-test, zodat die, mits een negatieve test, meteen op restaurant of café kan gaan. Die gratis test is er zowel voor de eerste als tweede coronaspuit.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronacijfers