In de Brusselse ziekenhuizen neemt het aantal coronapatiënten weer toe. Ze zijn nu met 323 patiënten, waarvan 65 intensieve verzorging nodig hebben. Het aantal besmettingen daalt wel in Brussel. Als dat zo blijft verwacht de gezondheidsinspectie dat ook de opnames binnenkort kunnen zakken. “Blijf dus voorzichtig,” zegt Inge Neven.
Ziekenhuizen voelen daling Brusselse besmettingen nog niet
De voorbije twee weken zijn in Brussel 761 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geteld. Dat zijn er ongeveer evenveel als de twee weken daarvoor, maar deze week gaan de cijfers wel naar beneden. De meeste besmettingen komen nu voor bij dertigers en veertigers. Vooral bij jonge kinderen en tieners is er de laatste week een duidelijke verbetering opgetekend. De schoolvakantie kan daar voor iets tussen zitten, al is er ook minder getest. De positiviteitsratio (het aandeel positieve testen) bleef wel constant.
De dalende besmettingen hebben nog geen effect op de ziekenhuisopnames in Brussel. Die blijven voorlopig stijgen. In de Brusselse ziekenhuizen liggen nu 323 coronapatiënten. 65 van hen liggen op intensieve zorg, goed voor een bezetting van 23 procent van alle IZ-bedden in het Gewest. Dat percentage is al een tijdje stabiel. Een deel van de coronapatiënten in Brussel komt uit Vlaams- of Waals-Brabant.
"Het is duidelijk dat de herfstvakantie deugd heeft gedaan, maar we moeten afwachten wat er volgende week gebeurt in de scholen."
“De stijging in het aantal besmettingen is minder frappant in ons gewest dan in Vlaanderen, maar we kunnen de huidige maatregelen zeker nog niet loslaten,” zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. “De ziekenhuizen laten ons weten dat het nipt blijft.”
Vertraagd effect
Een coronapatiënt belandt meestal pas na tien tot veertien dagen in het ziekenhuis. Daarom is de huidige daling van de besmettingen nog niet meteen te zien in de ziekenhuizen. “Ook in Brussel is het aantal besmettingen de voorbije weken nog licht gestegen. Het is duidelijk dat de herfstvakantie deugd heeft gedaan, maar we moeten eerst afwachten wat er volgende week gebeurt met de besmettingen in de scholen,” zegt Neven.
Het verschil tussen gevaccineerde personen en niet-gevaccineerde personen blijft zichtbaar in de ziekenhuizen. Van de 18- tot 64-jarige gehospitaliseerde coronapatiënten in Brussel waren de voorbije twee weken vijf keer zoveel mensen niet dan wel gevaccineerd (uitgedrukt per 100.000 gevaccineerden en per 100.000 niet-gevaccineerden). In de hogere leeftijdsgroepen wordt dat verschil iets kleiner.
Tussen de 65 en 84 jaar hebben niet-gevaccineerde Brusselaars dubbel zoveel kans op een opname dan hun gevaccineerde leeftijdsgenoten, bij de 85-plussers is dat nog anderhalf keer meer. “Daarom blijven we alle 65-plussers aanraden om hun derde boostervaccin te gaan halen,” zegt Inge Neven.
Vaccinatie biedt, volgens cijfers van federaal coronacommissaris Pedro Facon, een bescherming van 70 procent tegen een coronabesmetting en van 90 procent tegen ernstige ziekte. Bovendien hebben gevaccineerden 45 procent minder kans om hun besmetting door te geven aan anderen. “De boodschap blijft dus om je te laten vaccineren,” benadrukt Neven.
"Er is veel beweging vanuit Brussel naar de andere twee gewesten en omgekeerd, dus we moeten samen volhouden"
De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft sinds kort een interactieve kaart met alle plaatsen waar je in Brussel terecht kan voor een vaccin. Inmiddels is 71 procent van de volwassen bevolking minstens een keer ingeënt.
De Gezondheidsinspectie blijft hameren op het naleven van de maatregelen. “Er is veel beweging vanuit Brussel naar de andere twee gewesten en omgekeerd, dus we moeten samen volhouden”, zegt Neven. “Blijf voorzichtig, blijf uw masker dragen, houd uw bubbel zo klein mogelijk, spreek zoveel mogelijk buiten af of ventileer goed als u binnen afspreekt. En als u zich ziek voelt, laat u testen. We hebben daarvoor voldoende testcentra in Brussel.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Inge Neven , brusselse ziekenhuizen , druk op ziekenhuizen , ziekenhuisopnames , coronacijfers , Vierde golf , coronacrisis , coronavaccin
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.