Sciensano publiceert sinds woensdag ook informatie over de aanwezigheid van het coronavirus in het rioolwater. Die data tonen sneller hoe de epidemie evolueert. Ze bieden ook een beeld dat onafhankelijk is van de teststrategie die de overheid gebruikt.
Coronametingen in Brussels rioolwater tonen opmars epidemie
De data over de aanwezigheid van Sars Cov-2 in het rioolwater worden verzameld in de waterzuiveringsstations. De gegevens die gezondheidsinstituut Sciensano publiceert zijn dan ook beschikbaar per zuiveringsstation. In Brussel zijn dat er twee: Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Op de curves is goed te zien hoe de vierde golf in Brussel al langzaam in voorbereiding is.
De virusaanwezigheid in het rioolwater meten heeft verschillende voordelen. Het geeft de wetenschappers bijvoorbeeld enkele dagen voorsprong als het erom gaat de evolutie van de epidemie te volgen. “Gemiddeld weten we zo 2 à 3 dagen eerder in welke richting we gaan,” legt Koen Van Hoorde van Sciensano uit. “Samen met andere parameters helpt dat om een preciezer beeld te krijgen van de epidemie.”
De waarden uit het rioolwater staan ook toe om een beeld te krijgen dat onafhankelijk is van de teststrategie. Want hoeveel besmettingen een overheid noteert hangt ook samen met het aantal tests dat wordt uitgevoerd. Het rioolwater liegt in dat opzicht niet.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , rioolwater , coronavirus , Sciensano