1838 VUB 20 OKTOBER 1985 Nationale antirakettenbetoging
Podcast

De jaren 80 in vier gesprekken: 'Ik mocht niet aan zijn vrouw zeggen dat hij hiv had'

BVDV
© BRUZZ
01/04/2023

Leegstand. Studentenprotesten. Bendegeweld. Jeugdwerkloosheid. De Koude Oorlog...de lijst met begrippen is eindeloos. De jaren tachtig worden terecht de grauwe of de loden jaren genoemd. Bram duikt de geschiedenis van dat loden decennium in met enkele gasten die het vanop de eerste rij meemaakten.

Dokter Peter Van Breusegem over HIV en aids

Een vaak vergeten donderwolk die toen boven de samenleving hing, is een nieuw virus dat in 1981 voor het eerst opduikt. HIV zaaide terreur in de gayscène. Dokter Peter Van Breusegem verrichtte met zijn buddy-organisatie 'The Foundation' pionierswerk met de zorg voor aidspatiënten. 'Mijn eerste patïent was een burgerlijk ingenieur die in Afrika HIV had opgelopen. Hij vroeg me om het niet aan zijn vrouw te vertellen.'

Dokter Peter Van Breusegem

Gust De Coster en Luckas Vander Taelen over stadsradio FM Bruxel

In de tv-serie 1985 zien we hoe op de radiozender FM Bruxel dj’s jongeren informeren en van de betere muziek voorzien. FM Bruxel is een vrije radio, maar opereert illegaal. De dj's hadden schuilnamen en tijdens de programma's en de interviews stond er altijd iemand op de uitkijk voor blauwe zwaailichten. Oprichter Gust De Coster en toenmalig dj Luckas Vander Taelen vertellen honderduit over feestjes, interviews met een stotterende Arno en presenteren in het omgekeerd Nederlands.

Gust De Coster en Luckas Vander Taelen over FM Bruxel

Professor Eric Corijn over leegstand en stadsactivisme

Het centrum van Brussel was een spookstand. De stadsvlucht vierde hoogtij in de jaren tachtig met leegstand en verkrotting als gevolg. Eind jaren zeventig trok de industrie namelijk weg uit Brussel met als gevolg een grote werkloosheid en een verloedering van de binnenstad. Bram reist met professor en stadsactivist Eric Corijn terug in de tijd. 'Tot op vandaag is die leegstand een van de grote problemen van Brussel'.

VUB-professor Eric Corijn

Niklaas Van den Abeele over het KultuurKaffee

De jaren tachtig waren ook het decennium van een nieuw geluid. De punkperiode liep op haar laatste benen. De New Wave deed haar intrede met bands als The Cure of - in eigen land - Nacht und Nebel en TC Matic. Die muziek vond gretig zijn weg naar de Brusselse studenten. Het KultuurKaffee op de VUB was de sluis waarlangs elke belangrijke band van dat moment passeerde. Sluiswachter van dienst was meer dan 30 jaar Niklaas Van den Abeele.

Niklaas Van den Abeele, 35 jaar lang programmator van het KultuurKaffee.

Reeks: De jaren 1980 in Brussel

Brussel likt nog steeds de wonden van wat de 'loden jaren tachtig' worden genoemd. BRUZZ roept de herinnering aan die tijd op in vijf afleveringen met nieuwe interviews en archiefbeelden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni