| Rusthuisbewoners in Masui aan tafel.

Dertig procent van personeel Brusselse woonzorgcentra niet gevaccineerd tegen corona

ADD
© BRUZZ - Belga
29/09/2021

Uit cijfers van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) blijkt dat dertig procent van het personeel in Brusselse woonzorgcentra niet gevaccineerd is tegen het coronavirus.

Iets meer dan negen op de tien (90,6 procent) van de medewerkers van de Belgische ziekenhuizen en 86,9 procent van het personeel in Belgische woonzorgcentra is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt woensdag uit een analyse van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Wel maskeert dat globale cijfer de grote regionale verschillen. Vooral de vaccinatiegraad van het personeel in Brusselse woonzorgcentra hinkt achterop.

In het rapport heeft het KCE de vaccinatiegraad in de Belgische zorginstellingen onderzocht op basis van geanonimiseerde gegevens. Zo wordt er bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende beroepscategorieën (tussen zorg- en niet-zorgpersoneel). Bovendien is de analyse beperkt tot de medewerkers in loondienst, waardoor medewerkers met een zelfstandig statuut (zoals artsen in niet-universitaire ziekenhuizen) niet in de statistieken zijn opgenomen.

Brussel hinkt achterop

Globaal genomen liggen de vaccinatiecijfers in de Belgische zorginstellingen een stuk hoger dan die bij de totale bevolking. Zo is 90,6 procent van de medewerkers in de Belgische ziekenhuizen volledig ingeënt en 86,9 procent van de medewerkers in de Belgische woonzorgcentra.

"Zorgverstrekkers moeten het goede voorbeeld geven voor de rest van de bevolking. Patiënten hebben recht op transparantie om te kunnen inschatten in welke omgeving ze worden verzorgd"

Dirk Ramaekers

Die hoge cijfers zijn voornamelijk te danken aan de hoge vaccinatiegraad van het Vlaamse zorgpersoneel. In Vlaanderen is namelijk 96,5 procent van alle medewerkers in de ziekenhuizen en 93,8 procent van de medewerkers in de rusthuizen volledig ingeënt. Daartegenover staat een lagere vaccinatiegraad in Wallonië, met 83,9 procent van het ziekenhuispersoneel en 78,5 procent van het personeel in woonzorgcentra.

In de woonzorgcentra in Brussel daarentegen ligt de vaccinatiegraad amper hoger dan in de algemene Brusselse bevolking. 67 procent van het personeel is volledig gevaccineerd. 3,6 procent heeft 1 prik gekregen, bijna 30 procent is (nog) niet gevaccineerd. Nogmaals, dit zijn cijfers van 3 september.

'Werk aan de winkel'

Volgens professor Dirk Ramaekers, directeur van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (FKG), is er in Brussel nog heel wat werk aan de winkel. Door de cijfers over de vaccinatiegraad van het personeel in ziekenhuizen en woonzorgcentra te publiceren, hoopt het FKG dat nog meer zorgverleners zich zullen laten vaccineren. "Zorgverstrekkers moeten het goede voorbeeld geven voor de rest van de bevolking", klinkt het. Bovendien heeft de patiënt volgens Ramaekers recht op transparantie. "Om te kunnen inschatten in welke omgeving hij verzorgd wordt", zegt hij aan de VRT.

De vaccinatiegraad in de ziekenhuizen ligt in alle regio's hoger dan die in de woonzorgcentra en ook hoger dan het cijfer bij de algemene bevolking. In Vlaanderen ligt ook het vaccinatiecijfer in de woonzorgcentra hoger dan dat bij de brede bevolking, in Wallonië en Brussel ligt dat cijfer in lijn met de vaccinatiegraad van de algemene bevolking.

Verplichte vaccinatie

Het KCE stelt, ten slotte, ook vast dat de vaccinatiegraad toeneemt met de leeftijd. Twee derde van het niet-gevaccineerde personeel is tussen 18 en 44 jaar oud.

Om de cijfers nog verder op te krikken, werkt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) volop aan een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni