Ongeveer één op de vijf bedden staat leeg in de Brusselse woonzorgcentra, zo blijkt uit cijfers van Iriscare. Een van de voornaamste redenen blijkt het hoge prijskaartje. Een goedkoper alternatief zou thuiszorg kunnen zijn. “Maar ouderen op een verantwoorde manier zo lang mogelijk thuis laten wonen, hangt ook af van de directe omgeving.”
Thuiszorg alternatief voor woonzorgcentra? 'Veel hangt ook af van omgeving'
Op 14.700 beschikbare bedden in de Brusselse woonzorgcentra waren er in het tweede semester van 2023 slechts 11.600 bezet. Dat blijkt uit cijfers van Iriscare. Een van de belangrijkste redenen voor die onderbezetting zijn de hoge kostprijzen. Zo leg je in de privésector al snel 2.600 euro neer voor een bed in een woonzorgcentrum.
Thuiszorg zou mogelijk een goedkoper alternatief kunnen vormen. “Maar de zorg in de woonzorgcentra reikt wel verder dan enkel verpleegkundige zorg”, legt Willy Vertongen uit, CEO van Mederi, een bedrijf dat thuisverpleging aanbiedt. Door ook beroep te doen op gezinszorg en poetshulp, zouden ouderen in hun eigen woonst wel een gelijkwaardige zorg genieten.
Die kosten worden niet terugbetaald, maar liggen volgens Vertongen nog steeds onder de prijs van een bed in een woonzorgcentrum. “Natuurlijk hangt dat ook af van het aanbod. Wij hebben een 300-tal verpleegkundigen die actief zijn in de regio Brussel. Momenteel kunnen ze er nog een aantal zorgen bijnemen. Maar of dat over een jaar of twee nog het geval zal zijn, kan ik niet met zekerheid zeggen.”
En ook de omgeving speelt een rol. “Mantelzorg is een van de doorslaggevende factoren of een oudere op een verantwoorde manier kan thuisblijven. Zorgt de directe omgeving goed voor de persoon, kan dat een opname in een woonzorgcentrum aanzienlijk uitstellen.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , iriscare , Brusselse woonzorgcentra , Mederi