| Geneeskunde voor het Volk is een multidsciplinaire groepspraktijk opgericht op initiatief van de PVDA. Het recht op gezondheid en een gezonde samenleving staan centraal.

Geneeskunde voor het Volk protesteert voor meer personeel in eerstelijnszorg

JP
© BRUZZ
05/01/2022

Aan de start van de omikrongolf is de eerstelijnszorg nog steeds overbelast. Geneeskunde voor het Volk, een initiatief van de linkse partij PVDA, organiseert daarom een protestactie. De artsenpraktijk wil aanklagen dat "bijna twee jaar na het begin van de pandemie de regering vrijwel geen actie ondernomen heeft om de druk op de eerstelijnszorg te verlichten."

Onvoldoende contact tracing en onduidelijke en tegenstrijdige testrichtlijnen maakt dat veel mensen bij hun huisartsen terechtkomen met vragen. Die hebben last van die overbelasting, zegt Nele Vandenbempt, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Schaarbeek. “De uitputting van het personeel neemt alleen maar toe."

Volgens Vandenbempt zijn er concrete oplossingen nodig om de eerstelijnsteams te ondersteunen. Daarom organiseert haar groepspraktijk op donderdag 6 januari, om 11.15 uur op het Lehonplein in Schaarbeek een werkonderbreking. Het is een eerste actie die mogelijk elke week herhaald zal worden.

"Onthaalmedewerkers, administratief personeel, onderhoudspersoneel, verpleegkundigen en artsen, wij staan al meer dan twintig maanden in de frontlinie van de strijd tegen de pandemie. Wij eisen duidelijke en eenvoudige procedures en informatie,” zegt Vandenbempt.

Meer middelen naar contact tracing

Concreet mikt ze op tests zonder voorschrift en loonbehoud voor patiënten in quarantaine, want het is moeilijk om de patiënten te motiveren om in quarantaine te blijven als ze een deel van hun loon verliezen. Tegelijkertijd moeten er meer middelen naar contact tracing.

Het is daar dat het spaak loopt waardoor patiënten bij de huisartsen terechtkomen. Die krijgen vervolgens heel wat administratief werk op hun bord waarvoor ze geen steun krijgen.

Vandenbempt stelt ook dat het noodzakelijk is om de numerus clausus (het door de overheid bepaalde maximumaantal, red.) op het aantal huisartsen op te heffen om zo met spoed de werklast van artsen en groepspraktijken te verlichten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni