De Munt, Bozar, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, het Belgian National Orchestra en het Théâtre National spreken in een gezamenlijk persbericht hun ongenoegen uit over de beslissing om maximaal 200 toeschouwers toe te laten in de zalen. Ze zijn geschokt door de maatregel, want "die houdt geen steek en is ook economisch onhaalbaar na een jaar van constant inkomensverlies," zeggen ze.
Grote Brusselse cultuurhuizen 'geschokt' door politieke besluitvorming
De cultuurhuizen benadrukken dat ze in de afgelopen achttien maanden gedetailleerde, grondig doordachte scenario's hebben uitgewerkt, hebben geïnvesteerd en medewerkers hebben opgeleid. "Voor dat titanenwerk werd naar onze kennis bijzonder weinig gemeende consideratie aan de dag gelegd," klinkt het. "De mondmaskerplicht, de CST-controle en een goede luchtkwaliteit zorgen er immers voor dat in onze zalen de situatie absoluut veilig is. Herhaald wetenschappelijk en gecertifieerd onderzoek bewijst dat."
Samen pleiten de cultuurhuizen voor een preventieve oplossing: een objectieve barometer om deze zaken te monitoren en in alle transparantie te laten controleren door zo veel mogelijk instanties. "Wij durven te hopen dat overleg met de overheid mogelijk blijft teneinde deze constante aanpassing van de regels te voorkomen en een langetermijnvisie aan te kunnen houden die we in de nog komende maanden of jaren van samenleven met dit virus op een objectieve manier kunnen toepassen," besluiten ze.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving , Bozar , cultuurhuizen , De Munt