Met een felle herfstzon als kompaan trekken veel Brusselaars op wandel richting de groene hoekjes van onze hoofdstad. Sinds de start van de coronapandemie heeft geen activiteit zich zo dankbaar getoond als wandelen. Ook wandeltherapeute Katleen Durnez beaamt: “tijdens de coronacrisis is wandelen een perfecte stress-releaser."
| Het Zoniënwoud.
Van eenzame stapper tot samenhorige wandelclubber, de geneugten van een stevige herfstwandeling worden snel duidelijk als we praten met zij die er dit weekend te voet op uittrokken in groen Brussel. Josee Van de Wiele, oprichtster van wandelclub Femma Brussel Wandelt, is net terug van een uitgebreide wandeling in Gaasbeek met haar “harde kern”. “Door de coronacrisis kunnen onze georganiseerde wandelingen niet meer doorgaan, maar met ons kleine groepje 'die hards' spreken we via Whatsapp af om met mondmasker en op anderhalve meter te gaan wandelen.”
Over de Zennewandeling die vanuit Vorst helemaal langs de Zenne loopt, zegt ze dat het “een aanrader voor iedereen betreft. Vooral voor de typische stedelingen die een dagje shoppen ook al als wandelen zien.” Volgens Van de Wiele is het voor de wandelclub niet makkelijk door de coronacrisis en al de bijkomende maatregelen: “We zijn een interculturele organisatie. De mensen die we vroeger al wat moeilijker konden bereiken, zijn nu nog meer afgehaakt.”
En dat wandelen in groep, weliswaar volgens de maatregelen, is voor Van de Wiele een echte meerwaarde. Ze spreekt van een sterk gevoel van samenhorigheid en ook de introverten die liever in stilte stappen hebben hun plaatsje. “Stilaan ontdek je het ritme van anderen. Als iemand wat trager stapt en zich afzondert, is het al snel duidelijk dat die even alleen wil genieten.”
Perfecte corona-activiteit
Vlakbij de ingang van het Zoniënwoud kunnen we Anne-Marie Van de Voorde terugvinden, verantwoordelijke voor de wandelingen van Gemeenschapscentrum WaBo in Watermaal-Bosvoorde. Zelf gaat ze iedere werkdag even haar benen strekken in het Zoniënwoud en ze besloot om die wandelingen via brochures met andere Brusselaars te delen. “De laatste dagen zien we veel meer mensen die vragen naar onze wandelingen en zich naar het woud begeven. Ook al zit je in de hoofdstad, het is heel gemakkelijk om prachtige plekjes te vinden.”
“In de natuur zijn er veel minder prikkels en ga je als vanzelf minder nadenken. Ook het bewegen op zich maakt gelukshormonen vrij.”
En we treffen Van de Voorde tijdens haar lievelingsseizoen, de herfst: “Als je vroeg gaat kom je in een feeërieke sfeer terecht door de mist en de donkere bomen. Dan zie je eekhoorns, vogels en allerlei zeldzame paddenstoelen.” In tegenstelling tot de stappers van Femma vindt Van de Voorde het leuker om alleen te wandelen, “omdat ik dan volledig kan focussen zonder rekening te houden met iemand”. Ze tipt ons ook nog dat Brusselaars makkelijk via Brussels Instituut voor Milieubeheer wandelkaarten kunnen aanvragen en bij Wabo kunnen kinderen een boskoffertje ophalen met verschillende spannende opdrachten voor in het Zoniënwoud.
Wandeltherapie
Naast vrijetijdsbesteding ziet Katleen Durnez, psychologe uit Sint-Lambrechts-Woluwe, wandelen ook als een waardevol instrument om met de coronacrisis om te gaan, en mentale problemen in het algemeen. “Ik geef zelf wandeltherapie. Dat bestaat uit verschillende fasen. Nummer één: de ademhaling naar beneden halen. Ten tweede vraag ik mijn patiënten om zich gewaar te worden van hun interne gevoelens. Ten derde: overloop alle zintuigen één voor één.”
Deze manier van wandelen kan je ook alleen doen en zorgt volgens Durnez voor de ultieme stressvermindering. Belangrijk is wel dat je een groene, rustige plek opzoekt: “In de natuur zijn er veel minder prikkels en ga je als vanzelf minder nadenken. Ook het bewegen op zich maakt gelukshormonen vrij.”
Psychologe Durnez zit tijdens dit zonnig herfstweekend ook al de hele tijd buiten, om mensen in een groene setting therapie te geven. “Ik bied therapiesessies aan langs de rand van de vijver in het Bronnenpark in Sint-Lambrechts-Woluwe. Sinds de start van de coronacrisis is de vraag heel hard gestegen.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , wandelen , coronacrisis , wandeltherapie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.