Hoe moeten we na de zorgverstrekkers en het personeel en de bewoners van de woonzorgcentra de rest van het land vaccineren? Voor de Brusselse huisartsenkring bestaat er geen pasklaar antwoord op die vraag. “Want er zullen onvermijdelijk mensen uit de boot vallen,” zegt ondervoorzitter Anne Marie Deleenheer.
Huisartsen over vaccinatiestrategie: ‘Er zullen onvermijdelijk mensen uit de boot vallen’
Het Brussels Gewest legt de laatste hand aan de twaalf vaccinatiecentra die de hoofdstad moeten verlossen van het coronavirus. Maar wie zal daar als eerste aan beurt komen? Krijgen risicopatiënten voorrang, of is het efficiënter om te werken met leeftijdscategorieën?
‘Helft heeft geen medisch dossier’
Om deze gordiaanse knoop te ontwarren, wordt er gekeken in de richting van de huisartsen. Die willen vooral dat er snel een beslissing komt. “Elke dag uitstel is er een te veel,” zegt ondervoorzitter van de Brusselse Huisartsenkring Anne Marie Deleenheer.
In Brussel heeft maar de helft van het aantal inwoners een huisarts. Dat maakt het bijzonder moeilijk om iedereen te bereiken. “Heel wat Brusselaars gaan bij een medisch probleem rechtstreeks naar de spoedafdeling van een ziekenhuis. Ze hebben geen medisch dossier liggen bij hun huisdokter. Als er dan aan ons gevraagd zou worden om lijsten samen te stellen van risicopatiënten die voorrang moeten krijgen, dan zullen er onvermijdelijk mensen uit de boot vallen. Maar dat is ook zo bij een systeem op basis van leeftijdscategorieën.”
‘Vaccinatiebrief sturen naar alle Brusselaars’
Het samenstellen van lijsten met risicopatiënten is ook een taak die de werkdruk verhoogt. Al hoeft dat volgens Deleenheer geen probleem te zijn. “Het vraagt een extra inspanning, maar het is zeker haalbaar.”
Zelf heeft ze geen voorkeur voor een van beide systemen. “Ze kunnen allebei, maar om zo weinig mensen over het hoofd te zien is het misschien ook een idee om een vaccinatiebrief te sturen naar alle Brusselaars. Daarin kan dan een duidelijke vermelding staan dat risicopatiënten voorrang krijgen. “Dat kan voor een stormloop aan de telefoon zorgen, maar ik denk dat de meeste mensen daarin wel een eerlijke keuze zullen maken.”
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatiecampagne , Anne Marie Deleenheer , risicopatiënten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.